De overheid heeft geld nodig. Toen de Kersttijd aankwam, zagen ze een kans om die jaarlijkse aardigheid te verpesten door de belastingvrijstelling ervan op te heffen.

Uiteraard kwamen er protesten, en er wordt nu weer gepraat om de pakketten maar een “beetje” te belasten.

Hoe komt dat?

Door de pakketten te gaan belasten, werden ze veel duurder en veel werkgevers, en anderen die pakketten als cadeau wilden geven, vonden er geen aardigheid meer aan.

Dat wil zeggen dat er “unintended consequences” optraden:

1. Er werden minder pakketten besteld, dus de omzet ging met sprongen achteruit. Dat betekent een fors bedrag minder aan BTW.

2.Bovendien moesten de bankettenbedrijven mensen ontslaan of niet in dienst nemen, waardoor er veel meer aan WW moest worden uitgekeerd.

Het resultaat was dat de overheid MINDER in plaats van MEER geld kon vangen of overhouden. Daarom nu vlug terugkrabbelen en de pakketten weer vrij maken.

Maar echt wel weer als mierenneukers, niet gewoon weer vrij maken, maar in plaats van 40 % maar 15 % belasten! Commentaar overbodig.

Hier blijkt ook weer de Laffer Curve op te gaan.

Als een belasting te hoog wordt, wordt de opbrengst minder!

1 REACTIE

  1. Dat is ook de rationaliteit achter een vlaktaks boven een progressief belastingsysteem. Er wordt eigenlijk meer belasting opgehaald, omdat het lucratiever is om zaken wit te doen i.p.v. zwart door personen en bedrijven.

Comments are closed.