Vandaag weer terug van de Libertarian International Fall Convention die het afgelopen weekend in Londen was. (Later meer hier over)

De eerste de beste kop in het ochtendblad (BNdeSTEM) gaf meteen een soort overwinningsgevoel: Het Libertarisch Centrum heeft zijn weddenschap dat Gerrit Zalm NIET een veto zou uitspreken over de onbetrouwbare gang van zaken bij de EU, gewonnen!

Hoewel Gerrit van tevoren erg stoer deed tegen het breken van verplichtingen door zijn Duitse en Franse collega’s, hebben we op 18 november de mogelijkheid gegeven om hierover te wedden.

Zie hieronder 18 november: “Wedden Dat …!!”

De kop in de krant zei: “Zalm slikt zachter europact”. Het is nu alleen nog doorpraten over de formulering. Daarbij kun je verwachten dat de Duitse en Franse collega’s wel zullen meewerken aan een formulering die Gerrit de gelegenheid geeft om thuis te kunnen vertellen dat hij toch heel wat bereikt heeft.

Die oplossing zou wel een formulering kunnen zijn waarin de contractbrekers beloven dat ze straks, in de toekomst, als alles weer goed gaat in de economie, dat ze dan niet al te veel geld zullen uitgeven! Een losse belofte die niet eens in “marmer gebeiteld” wordt zoals het pact waarover we het nu hebben.

Let ook eens op de formulering van Gerrit, (volgens BNdeSTEM) dat hij zijn symbolische tegenstem maar zal omzetten in een pragmatische stem voor. “Het gaat mij om het resultaat, niet om een blank geweten en schone handen.”

Zolang politici de principes zelf met voeten blijven treden, zolang zal de situatie in de maatschappij blijven degenereren. En aangezien politici altijd naar (politieke) macht streven, en omdat (politieke) macht altijd corrumpeert, zal de maatschappij verder in de immoraliteit afzakken.

De enige hoop voor een betere, geweldloze, maatschappij ligt in een verbreiding en acceptatie van het libertarisme.

P.S. Jammer dat niemand de handschoen heeft opgenomen en de weddenschap is aangegaan. We zullen proberen snel een nieuwe weddenschap te openen.

U mag ook zelf ideeën daarvoor aandragen.

4 REACTIES

 1. Maar neen Hub, het is Belgenmop of een Holladermop, afhankelijk van waaruit je het bekijkt.

  Volgens de Vlaemsche pers, geeft Zalm de schuld aan … Belgie.

  http://www.tijd.be/nieuws/a

  Volgens de Nederlandse minister Gerrit Zalm is dit heel erg voor Europa en voor het pact. Zalm meent dat Duitsland en Frankrijk aan zwaardere sancties konden ontkomen omdat Ierland en België hun oorspronkelijk verzet opgaven.

 2. De waarde van de euro wordt bepaald door zijn goudreserves die op kwartaalbasis geherwaardeerd worden aan marktprijs (van het goud dat nota bene aan het stijgen is).

  Indien er binnen euroland overheidstekorten zijn, dan kunnen de goevernementen niet langer marken en franken drukken om deze te betalen. Wat is het probleem? Ze gaan failliet en verlaten het toneel en worden vervangen door eerlijke menschen die niet aan de kost komen met belastingen.

  Bovendien, door het toneel te verlaten, bevrijden de goevernementen “hun” economieen van hun aanwezigheid zodat ook de productieve capaciteit van de inwoners van de grondgebieden waaraan zij zich opleggen, voorheen hun burgers genaamd, bevrijd wordt.

  Ik besluit derhalve dat de schending van het Stabiliteitspact inderdaad een goede zaak is.

 3. Doet Gerrit het in koelkasten?

  http://afr.com/cgi-bin/newt

  … Dutch Finance Minister Gerrit Zalm, one the fiercest advocates of budgetary discipline, said: "The pact is not dead but it’s in the refrigerator."

 4. Daarstraks (gisteren om 23:56 u) citeerde ik de Financieel Economische Tijd dat Belgie tegen Zalm stemde

  http://www.tijd.be/nieuws/a

  Volgens de Nederlandse minister Gerrit Zalm is dit heel erg voor Europa en voor het pact. Zalm meent dat Duitsland en Frankrijk aan zwaardere sancties konden ontkomen omdat Ierland en België hun oorspronkelijk verzet opgaven.

  Thans kan ik de BBC citeren als stellende dat de Belgische Zalm samen met Zalm tegen stemde

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/

  Spain, Finland , the Netherlands and Belgium all expressed their disapproval.

  Belgium’s Finance Minister, Didier Reynders, said that with Europe currently trying to negotiate a constitution for the EU, creating new loopholes in an old one was unwise.

  "It will be rather difficult to explain that we absolutely want to respect the rules of this new treaty at the same time as we are seeking blocking minorities to avoid applying the current treaty," he told Belgian radio station RTBF

  Het gaat om politici zeker?

Comments are closed.