We hebben afgelopen week kunnen zien, dat de aandelenmarkt een flinke stap terug moest doen.

De binnenlandse en buitenlandse aandelenmarkten als zodanig staan nog op ongekend hoge niveau’s, met als voorbeeld onze eigen AEX-index met een koers-winst verhouding van 22, het historisch gemiddelde zou hiervoor 13 moeten zijn, dus is deze index eigenlijk 70% te hoog gewaardeerd.


Om dit verder te verduidelijken hebben we het hier over gemiddelden, maar om gemiddelden te bereiken heeft men uitschieters naar boven en naar beneden nodig. We zien nu dus een uitschieter naar boven en de verwachting is, dat de aandelenmarkten over de volgende jaren flink naar beneden zullen gaan.

Het dieptepunt kan dan 70% onder het gemiddelde uitkomen bij gelijkblijvende winsten, dus zouden we ook van een scenario moeten uitgaan van een koers-winst verhouding van 4. Als we dit extrapoleren naar de huidige markten, dan komt de toekomstige AEX op 70 te staan, de Dow Jones op 1500, de S&P op 150, de Nasdaq op 100.

Dit zijn natuurlijk andere cijfers dan die men hoort in het aandelenpropaganda-circuit, maar ja brokers en traders zijn natuurlijk ook maar mensen en moeten hun brood verdienen met het verkopen van aandelen, net zoals een bakker brood verkoopt en een autodealer auto’s.

* * * *

Albert Spits is financieel analist en bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting.

1 REACTIE

  1. Albert, jij vergeet journalisten, vele bankeconomen, en professoren die ergens benoemd willen worden, waar bepaalde meningen niet worden gewaardeerd.

Comments are closed.