In Maastricht is nu de vergadering van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Jaap de Hoop Scheffer zal daar het Nederlandse voorzitterschap overdragen en zelf verder gaan bezig houden met de NAVO.

Een van de zaken waarover gesproken gaat worden, is toestand in Georgië, waar deze week Edouard Sjevardnaze is afgetreden. Bij deze machtswisseling heeft de man van de Nederlandse Sandra Roelofs, Michail Sjaakasjvilli, een grote rol gespeeld. Er is nu kans dat Michail bij de komende verkiezingen in januari daar premier gaat worden.

Voor die verkiezingen is natuurlijk geld nodig. De waarnemende premier van Georgië is daarom persoonlijk naar die OVSE vergadering gekomen. Nederland stond als eerste klaar om hem daarvoor al een miljoen euro toe te zeggen. Ach ja, je weet nooit hoe zo’n Nederlandse echtgenote van een premier wel eens handig kan zijn.

Van al dat politiek geritsel zullen gewone mensen wel nooit veel begrijpen. Wel is duidelijk dat hier sprake is van een miljoen euro, die afkomstig zijn van afgedwongen belastingen, maar één keer uitgegeven kunnen worden.

Niet alleen zijn we faliekant tegen deze inning, maar we verafschuwen ook nog eens wat er met dat (belasting)geld gebeurt.

Er is in Nederland geen geld om bejaarden te helpen uit hun bed te komen. Die moeten dagen in hun pyjama’s blijven liggen of rondlopen. Stel eens dat het helpen van een bejaarde tien euro kostprijs zou zijn, dan zouden er alleen al door deze miljoen euro, 100.000 pyjamadagen minder hoeven te zijn. Duizend bejaarden zouden allemaal 100 pyjamadagen minder hebben.