Er komt ook in Nederland een legitimatieplicht.

De politici (onder andere LPF-kamerlid Eerdmans) verdedigen die invoering met: “Iemand die niets te verbergen heeft, heeft ook niets te vrezen.”

Dit is een smoes die regelmatig gebruikt wordt bij het invoeren van nieuwe maatregelen die de overheidsmacht moeten vergroten.

Bij de invoering wordt een leeftijdsgrens vanaf 14 jaar gebruikt. Maar men noemt al dat dit wel naar 12 zal gaan. En daarna????

Het gaat om de verbetering van de openbare orde en veiligheid. Nu zeggen ze ook dat je dat bewijs niet bij je hoeft te hebben, maar het wel moet kunnen tonen. Het is niet duidelijk hoe dat dan werkt. Zeker als de verdachte ver weg woont.

Het gaat ook om het voorkomen van terroristische aanslagen. Dat is wel helemaal naïef. Kijk maar eens naar de grote terroristenaanslag op het Wereldhandelscentrum in New York. Al die terroristen hadden hun papieren volledig perfect in orde.

Velen zullen zich nog de angst herinneren toen ze gedurende de Duitse bezetting aangehouden werden met: “Ausweiss bitte!”. En je was dan niet vlug klaar als je geen Persoonsbewijs bij je had.

Als je denk dat dat nooit meer gebeuren zal, moet je het artikel lezen wat Harry Browne deze week gepubliceerd heeft en waarin hij voorbeelden geeft van de onjuistheid van de stelling dat als je niets te verbergen hebt, dat je dan niets te vrezen hebt. Zie:

http://www.libertarian.to/NewsDta/templates/news1.php?art=art502 op LIBERTARIAN INTERNATIONAL.

Of lees eens in het ZWARTBOEK VOGELPEST tot welke ongelooflijke daden de Nederlandse overheid in staat is. Zie stukje hieronder op 7 december.

Op de site van PRIVACY INTERNATIONAL kun je uitgebreide studies vinden over het (on)nut van ID-Cards.

In een Statement zeggen ze onder andere:

RESEARCH WARNS THAT GOVERNMENT IDENTITY CARDS WILL BE A GIFT TO CRIMINALS

Privacy International believes that the proposal for a national identity card has little to do with the government’s stated objectives of reducing the threat of crime, terrorism and illegal immigration. Rather, the plan is part of a broader objective outlined in the Cabinet Office report “Privacy & Data Sharing” to create a new administrative basis for the linkage of government databases and information systems.

Zie voor de complete verklaring:

http://www.privacyinternational.org/issues/idcard/uk/id-card-release-702.html

4 REACTIES

 1. "Prima maatregel, als je niets te verbergen hebt heb je ook niet te vrezen".

  Je hoort het inderdaad veel als argument en veel mensen zijn er gevoelig voor. Het klint ook best aardig in de oren.

  Ik vond het echter altijd al een gebrekkig argument. Ik ga snel het artikel van Harry Browne lezen.

 2. Precies.

  Je kunt met dit argument makkelijk maatregelen verdedigen. Misschien lijken ze soms ook best hard nodig. Maar als je de voorbeelden leest die Harry Browne beschrijft, denk je daar snel genanceerder over. Misschien ongelukkige incidenten, maar het onschuldige individu is hier het slachtoffer.

  Conclusie: "als je niets te verberen hebt, heb je ook niets te vrezen" is dus onjuist, vanwege de fouten die overheid maakt. Maatregelen met dit argumenten kunnen misschien dus zelfs leiden tot fascisme.

  Of dat nu direct met de indentificatieplicht aan de hand is? Dat denk ik niet, of moet ik zeggen nog niet, want het hangt geheel af hoe open, gecontroleerd en eerlijk een overheid functioneerd.

 3. mischien gaan al die ali-illigalies er dan ook eens uit wordt nederland is een keer schoongeveegd en hoeven we niet meer tegen al die roetgezichten aan te kijken

Comments are closed.