Deze week werd bekend, dat de regering Bush alleen contracten zou geven aan de landen, die Amerika steunden tijdens de oorlog tegen Saddam Hussein. Een oorlog, die al sinds 1990 duurde, toen de legers van Saddam Hussein het buurland Koeweit binnenvielen.

De grote verliezers waren de voormalige handelaren met het regime Saddam: Duitsland, Rusland en Frankrijk. Deze landen waren zeer verbolgen over het feit, dat ze uitgesloten werden van deelname tot wederopbouw van Irak.

Minister van defensie Rumsfeld noemde hen ook vorig jaar het ‘oude Europa’, want daarmee doelde hij niet alleen op de onwil om Amerika te helpen bij het verwijderen van Saddam Hussein, maar ook omdat deze landen nog steeds nauwe banden onderhielden en zaken deden met het Iraakse regime.

De ex-RAF terrorist en nu minister van buitenlandse zaken in Duitsland, Joschka Fischer, schroomde niet in 1999 om Joegoslavië mee helpen plat te bombarderen en daarom zelfs de lieveling werd van Clinton en Albright. Waarom veranderde juist deze Fischer zo van mening. Was het, omdat hij beter overweg kon met Saddam dan met Milosovic, of zat er een andere reden achter. Dat laatste is natuurlijk het geval, want Duitse bedrijven waren al druk in de weer om contracten te ondertekenen voor de olie-infrastructuur van Irak, en bovendien was het voor de Duitse regering belangrijk om de schuld, die Irak had, afgelost te krijgen.

U ziet, dat de Duitse regering evenals de Franse, enorme tonnen boter op het hoofd heeft, wanneer het gaat over de buitenlandse politiek. Enerzijds worden onschuldigen in een neutraal land gebombardeerd en anderszijds helpt men een gruwelijke dictator in het zadel te blijven, zelfs zover om Duitse spionnen voor Irak te laten spioneren tegen Amerika. Een vos verliest wel zijn haren, maar nooit zijn streken en dat gaat zeker op voor minister Joschka Fischer.

Mijn vraag is daarom, willen we wel met deze dubieuze en kwalijke lieden in de zelfde unie blijven zitten.

Voor meer informatie over de werkelijke beweegredenen van zowel Frankrijk als Duitsland beveel ik u van harte onderstaande websites aan.

Albert Spits is financieel analist en bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting

http://www.telegraph.co.uk/…

http://www.boycottnet.org/C…

http://www.telegraph.co.uk/…

http://www.free-europe.org/…