Het eerste wat me opviel bij het Tv-nieuws van vanavond (zondag 14 dec.), was dat er HELEMAAL NIETS meer werd gezegd over de mislukte Grondwet Top van de EU staatshoofden in Brussel.

Alleen en alles ging over de vangst van Saddam Hussein.

Het is natuurlijk prima dat een dictator/misdadiger nu niet meer vrij rondloopt. Saddam was waarschijnlijk iemand met een enorm minderwaardigheidscomplex dat hij trachtte te compenseren door bruut geweld.

Zijn gevangenneming moet voor zijn aanhangers een zware negatieve klap geweest zijn. Saddam ging niet vechtend ten onder. Hij had wapens, maar gebruikte ze niet eens. Zijn heldenfiguur was in één klap naar de maan. Voor veel aanhangers is hij nu een lafaard.

De gevolgen van deze gevangenneming zijn op dit moment helemaal niet te overzien.

Amerika zal nu zijn uiterste best doen om aan de wereld te tonen dat er een rechtvaardig proces gaat plaats vinden. Benieuwd hoe en hoeveel kritiek daar op mogelijk is.

In het libertarisme betekent “recht”, dat er “Recht geschiede”. Dat wil minimaal zeggen dat de aangerichte schade volledig hersteld dient te worden.

Wel, dat lijkt in dit geval een onmogelijke opgave.

Wat dan? Breng hem maar ter dood, dan ben je er van af?

Als we nu alleen maar eens kijken naar het jarenlange proces tegen ene Milosovitch in den Haag, dan vraag ik me af wat er nu met Saddam gaat, of zou moeten gebeuren. Opdat er Recht Geschiede.

1 REACTIE

  1. Honderd procent gelijk. Het is aslof het niemand iets kan schelen, zolang Saddam maar uit de weg geruimd wordt. De man moet duidelijk zwaar boeten voor zijn misdaden, maar laten we niet vergeten dat hij enkele jaren geleden de man was die zijn land grote diensten bewees door o.a. universiteiten toegankelijk te maken voor iedereen, vrouwen inbegrepen. Irak had tot dan nooit zulke welvaart gekend.

    Persoonlijk zie ik geen enkel andere staatshoofd die meteen ter dood zou veroordeeld worden voor de daden van Saddam. Is gerechtigheid dan zo subjectief geworden of worden de zaken bewust die rihting uit geduwd om een voorbeeld te stellen en de dominantie van westerse landen te benadrukken? DAt zou pas echt arrogant zijn.

Comments are closed.