Zaterdag hoorde ik bij de nieuwsberichten het goede nieuws dat Aart Jan de Geus, Minister van Sociale zaken, tot de ontdekking gekomen is dat het toch wel betuttelend is dat in de wet is voorgeschreven wanneer en hoe lang, iemand op zijn werk een kopje koffie mag drinken.

Mijn hoop was, als Aart Jan nu inziet dat je de mens vrij moet laten in het bepalen van het moment dat hij zijn koffie drinkt, dan zou het kunnen dat hij ook tot de conclusie zou kunnen komen dat diezelfde mens vrij zou moeten zijn in andere dingen die hij eet, drinkt, rookt of spuit.

Misschien, als dat zou doorzetten, als de wijsheid met de jaren komt, en Aart Jan dan ook gaat begrijpen dat je de mens niet mag/moet dwingen om zijn eigen productie af te geven (belasting inhouden).

Met deze droom heb ik een gelukkig weekend gehad! Gevierd dat er een kans is dat het libertarisme doorbreekt!! Zelf bepalen wanneer je koffie mag drinken!

Maar vanmorgen toen ik de krant opensloeg zag ik de eerste grote kop op de voorpagina (uiteraard na het voetbalnieuws over een loting van het NL elftal) die mijn hoop de bodem insloeg:

“Aanval op werktijden valt slecht bij de vakbonden”.

In het artikel werd me duidelijk dat de vakbonden zich hevig tegen deze logische ontwikkeling zullen verzetten. Stel je voor dat werknemers de koffietijd zelf met hun baas bespreken! Dat zou een ondermijning zijn van het gezag van de vakbonden.

In dit geval hoop ik dat Aart Jan gelijk krijgt en dat dit een beetje (hoe weinig dan ook) zal bijdragen aan het terugkrijgen van een beetje zelfbeslissing en zelfrespect van de werknemers.