Vlak Taks (Flat Tax), Basisinkomen (negatieve inkomstenbelasting), School Vouchers.

Wat hebben al deze zaken gemeenschappelijk?

Het gemeenschappelijke in deze begrippen is dat ze alle drie (en er zijn er nog meer) een betere oplossing suggereren die de overheid aan ons zal geven, in de plaats van de slecht werkende overheidsregulatie van dit moment.

Al die oplossingen blijven echter overheidsgecontroleerd. Zoiets als: Zullen we je ophangen aan een sisal- of aan een henneptouw? Of een beetje kanker hebben is beter dan veel kanker hebben.

Bij al die oplossingen blijft de overheid aan de touwtjes trekken.

En natuurlijk is 35 % belasting beter dan 70 %. Natuurlijk is het begrijpelijk dat ook veel libertariërs liever een (laag-tarief) vlak taks hebben dan wat er nu is.

Het basisinkomen, met negatieve belasting (!!!) zal ook wel wat voordelen hebben. Maar heel simpel is dat het geld daarvoor wel ergens vandaan moet komen. Iemand moet het produceren voor de niet-productieven. Het zou best kunnen dat u dan nog meer belasting betalen moet dan nu.

Zolang de overheid mensen dwingt dingen te doen, blijven we in een immorele situatie zitten. En uit een immorele situatie kan niets goeds groeien.

Als er in de maatschappij gestreefd wordt naar situaties die minder immoreel zijn, laten we dat dan toejuichen. Laten we het eventueel steunen.

Maar laten we niet onze energie opbranden op afleidingsprojecten.

Het libertarisme wil een morele maatschappij waarin ieder mens recht heeft op zijn eigen leven. Niets minder.

Ayn Rand heeft reeds gezegd: “The moral IS the practical”.

Bekijk eens de animatie van “What is libertarianism” op de Main van het Libertarisch Centrum:

http://www.libertarian.nl

Zie ook het uitstekende “Anti-socialistisch Manifest” van Pamela Hemelrijk op:

http://www.theovangogh.nl/a…

met onze opmerking: Voor het anti-fascisme geldt hetzelfde.

1 REACTIE

  1. Phronesis, of praktische wijsheid, bestond voor Aristoteles uit de toepassing van de redelijkheid bij het ontplooien van je leven.

    De moraal van de praktische mens bestaat dan ook uit het eenvoudige gebod redelijk te zijn, intelligent te leven en de intellectuele en morele deugden uit te oefenen. Het gaat hierbij om het vermogen van het individu om ten tijde van zijn handeling te kunnen ontkennen wat het moreel vereiste gedrag is waarmee tot een intelligent levensmanagement kan gekomen worden.

    FOR WHAT IT’S WORTH

Comments are closed.