Het is toch geen stijl als mensen laten merken dat ze ergens voor staan.

Zo moeten ook pantalons voor vrouwen worden verboden. Ook dat is geen stijl dat ze laten merken dat ze gelijk zijn aan de man. En bovendien vinden wij het dragen van een jurk, of (kort) rokje veel charmanter staan.


Het gedoe om de hoofddoekjes is weer echt een middel dat politici gebruiken om verschillen tussen bevolkingsgroepen te accentueren en daardoor de onderlinge wrijvingen te versterken en/of uit te lokken.

Dan hebben ze weer een (zelfgemaakt) probleem, en zij zijn de enige die dat dan kunnen of moeten oplossen.

In normale gevallen (90 %) maakt het toch niets uit of iemand wel of niet een hoofddoekje draagt?

Er zijn natuurlijk een aantal gevallen waarin de eigenaar van een locatie of organisatie de kledingvoorschriften kan uitmaken. Dat is bij stewardessen, obers, politie, piloten, heel normaal. En zolang de overheid er zich niet mee bemoeit, is het ook geen probleem.

Op hele of halve overheidslocaties wordt er het eerst een probleem van gemaakt.

En dit dreigt nu uit te lopen in geen hoofddoekjes, geen kruisjes, enz.

Mogen wij straks nog met een “Libersign” en vrouwen nog met een pantalon op straat lopen?

40 REACTIES

 1. Een van de veel gehoorde argumenten voor het verbieden van hoofddoekje’s is dat sommige meisje’s ze niet echt willen dragen, maar door hun vaders "gedwongen" worden. Het is merkwaardig dat politici hiermee openlijk aangeven het gezag van die vaders te willen ondermijnen. Dat doet het onderwijs toch al. Wanneer het misloopt met jongeren wordt de vinger gewezen naar die zelfde ouders, wiens gezag over hun kinderen vanaf aanvang van de leerplicht is ondermijnd.

 2. Het gaat bij de overheid weer s over vorm en niet over inhoud. Wat zou er nu kunnen gebeuren? In de toekomst geen gelovigen die voor de overheid willen werken, mensen die echt aan een geloof hangen hechten waarde aan hun ‘uiting’ en zullen de staat steeds meer zien als de ‘uitdager’. Wat boeit het toch wie wat aan heeft? Als men s zou begrijpen dat geloof een persoonlijk iets is wat niet aanstootgevend is. Ik denk dat dit een rigoreus besluit zal blijken en fors tegenwind krijgt.

  En inderdaad; wat is de volgende stap na het dicteren wat er moet gebeuren op ‘overheids’ territorium?.. iedereen gelijk bij de overheid tot de maandelijkse beloning aan toe. Nu blijft de vraag of dit beperkt blijft tot de ‘overdekte’ publieke ruimte. Met een verzinsel als ‘geloof hoort in eigen kring te worden beoefend’ zou een gooi kunnen worden gedaan naar het verbannen van persoonlijke uitingen uit het publieke domein. Interessant.

  een link met info over de hoofdoek

  http://www.flwi.ugent.be/ci

 3. Toch ben ik van mening dat iemand die de publieke ruimte betreedt, niet zijn gezicht moet bedekken. Teneinde communicatie met de medemens mogelijk te maken dient het gezicht zichtbaar te zijn, zeker op scholen en werk.

 4. Beste Hub,

  Dat je denkt dat een hoofddoekje te vergelijken is met een pantalon, geeft aan hoe onnozel je bent.

  Mijn advies: doe eerst eens wat onderzoek naar de achtergrond van een hoofddoekje, anders maak je jezelf alleen maar zo belachelijk.

  Beste Mira,

  Dus jij vindt dat een vader moet kunnen bepalen of een kind een hoofddoek draagt? Ik zal eraan denken als een volwassen vrouw een hoofddoek draagt.

  Mogen we uit jouw redenering ook concluderen dat het een vader’s recht is om een kind uit te huwelijken of zijn dochter te laten besnijden?

  Beste Patrick,

  Als geloof iets "persoonlijks" is, kun jij dan uitleggen waarom er de noodzaak is een hoofddoekje of chador (gewaad) te dragen? Waarom een zo optisch overduidelijke geloofsuitdrukking als het maar "persoonlijk" is? Zij weten immers toch al dat ze gelovig zijn, waarom dat geloof dan uitdrukken in de vorm van symboliek of kledij?

  Denk even na voordat je antwoord wil geven.

 5. Beste Dan,

  Ik zal mn best doen – maar in de waan van dag denk ik nu weer ineens dat iets wat persoonlijk is niet uitsluit dat t niet getoond hoeft te worden. Ik geloof heilig in mn gele en blauwe veters. Gek he? Felle nuon kleuren ook – iedereen ziet ze, reken maar. Anderen verklaren me voor gek en zeggen dan t niet zou mogen. Maar, volgens mij zijn ze persoonlijk want t zijn -mijn- veters. Misleidde ik mezelf al die tijd? Toch blijf ik nadenken Dan – dank voor de motivatie.

  ..niet helemaal waar! Die veters heb ik in mn schoenen om bij mn maten te horen, die hebben dat ook. Jaja – steeds gekker. Ik wil erbij horen – het is onze manier om te laten zien wie we zijn. En, ‘waarom’ denk je misschien? Nogmaals, er wordt argwanend gekeken naar onze gekke veters. Vandaag zei mn docent;’ jongen, ik ben ze zat en ik vind het maar raar dat jij en je aanhang laat zien dat je bij elkaar wilt horen’. Zelfs mn weerwoord dat we dat hebben afgesproken kon hem niet op andere gedachten brengen. Ik bedoel ik maak geen slachtoffers met mn veters.. toch? Misleidde ik mezelf op dit punt ook?

  Ok – morgen moet ik naar school met normale veters – niet getreurd hoor! Want mn binding met mn maten is er nog steeds alleen.. er is weer iets wat ik niet mag.

 6. Ik vind het onzin dat hoofddoekjes verboden moeten worden! Het hoort gewoon bij bepaalde geloven, en waarom zou je niet je geloof mogen uiten in de vorm van het dragen van hoofdoekjes?!

 7. beste mensen,

  Een meisje met een hoofddoek is niets anders dan een meisje dat mentaal, fysiek en verbaal onderdrukt wordt door gelovige fundamentalisten. Een meisje met een hoofddoek is niets anders dan een meisje dat bang is voor haar ouders, haar familie, en haar buren. Een meisje met een hoofddoek is niets anders dan een meisje dat sinds haar jongste herinnering gehersenspoeld wordt met de mededeling dat het een schande is om een meisje te zijn, een zonde is om een meisje te zijn en een last is om een meisje te zijn. Een meisje met een hoofddoek leert dat jongens en meisjes niet dezelfde plichten hebben, laat staan rechten. Een meisje met een hoofddoek weet dat uit de school klappen hierover ernstige gevolgen heeft, misschien zelfs de dood. Een meisje met een hoofddoek leert dat zij ondergeschikt is aan een man, iedere man. Een meisje met een hoofddoek denkt moslim te zijn, maar is slechts de slaaf van haar feodale cultuur.

 8. Ik denk dat vrouwen zonder hoofddoekje beter geaccepteerd zullen worden in de samenleving. Ze voelen zich toch zo gauw gediscrimeerd ?! Nou, nu vind ik dat ze alleen maar een soort van groepjes vormen. Als ze dat nu in hun eigen land doen ok, daar is het de gewoonste zaak van de wereld. Maar zo denk ik niet dat ze dr echt goed bijhoren. Maarja.. ik kan dr niet mee zitten !

 9. Ik heb een boxershort aan en daar zit mijn kruis in… Of is dat verboden omdat een kruis een symbool is van verschillende godsdiensten… Dan is dat besnijden misschien toch de beste oplossing…

  Mensen waar gaan we heen, wat doen we moeilijk over een lapje stof… Multiculturele samenleving toch???? Laat zien waar je voor staat!!!!

 10. [6] Heyy Hind, idd dat slaat nergenst op als dat in het dagelijks leven niet mag. Maar ia het op school dan is het een ander verhaal, want je moet als leraar je leerlingen goed kunnen zien en dat houd niet alleen in dat het hoofddoekjes moeten zijn maar petten hoeden en toepetten(als ik het goed schrijf). Maar mijn antwoord in het algemeen: nee hoofdoekjes moeten niet verboden worden.

 11. Ik moet samen met een vriendin voor school een presentatie houden. Het is een betoog. We hebben de stelling gekozen: " hoofddoekjes zouden verboden moeten worden" omdat het veel in het nieuws is geweest, vooral met Charlois. Wij moeten voor deze stelling zijn. Als iemand nog goede argumenten voor ons heeft..plaats ze snel!

 12. De eerste vraag is: verboden door wie? De ouders, de school, de regering?
  Maar, sorry Tessa en Manon, er zijn geen goede redenen om hoofddoekjes te verbieden.
  Vinden jullie dan niet dat moslima’s er uiterst charmant kunnen uitzien met die hoofddoekjes? Ik vind hun kleding vaak veel charmanter dan de ‘Hollandse’ kleding: veel smaakvoller.
  Jullie kunnen je beter toeleggen op het verbod op het dragen van burka’s. Dan weet je namelijk niet met wie je te maken hebt. Zo praten we ook niet met gemaskerde mannen, of personen die hun integraalhelm op hebben, of met onzichtbare personen achter de geblindeerde ruiten van auto’s. Daar gaat het om: als jij je gezicht toont aan anderen, dan moeten die anderen ook hun gezicht tonen aan jou: je moet elkaar kunnen zien (een uitzondering voor mensen die liever hun gezicht niet tonen vanwege een ernstige verminking).
  Er is geloofsvrijheid in Nederland, en je mag, ook in je kleding, tonen voor welk geloof je staat.

 13. Mijns inziens heeft niemand er iets mee te maken odf een vrouw wel of niet een hoofddoek draagt.
  Zolang normale commununicatie mogelijk blijft, moet ziemand zich met kleding bemoeien

 14. [12] Mijn advies is: bemoei U niet met de hoofddoek van de naaste! Deze zal U namelijk bemoeizuchtig vinden!

 15. We hebben dan zo’n probleem met hoofddoeken van moslims, maar je hoort vrijwel niemand pleiten voor een verbod op het dragen van een hoofddoek door nonnen, het dragen van keppeltjes of andere orthodox-joodse herkenningstekens, het dragen van kruizen, het dragen van een tulbands door Sikhs, het dragen van rokken door gereformeerden, het hebben van een kaal hoofd als skinhead, enzovoorts. Moet dat ook allemaal verboden worden "tegen" de "onderdrukking" van het individu? Lijkt me nogal een contradictie. Straks lopen we hier allemaal in de Nederlandse versie van de Mao-"couture", alleen maar uit naam van de oneindige gelijkheid. Maar tot nu toe zijn we voornamelijk inconsequent en hypocriet: een hanenkam en gothic-look mogen wel, want dat zijn tekenen van "individualiteit", maar een hoofddoek, laat staan een burka, zijn tekenen van onderwerping aan het collectief, en mogen "dus" niet.
  Ik snap het niet helemaal meer.

 16. ik vind dat je hoofddoeken niet kan verbieden, maar wat ik erg raar vind is dat turkse mensen in hun eigen land geen hoofddoek dragen, omdat het daar simpelweg verboden is om je geloof te uiten met kleding, en hier wel. Waarom doen ze dat?Het blijft mij een raadsel..

 17. Watsekeburt met die hoofdoekies dan??
  Mag het wel of niet? Als het niet mag kunnen mensen tog gewoon een tafelkleed om hun hoofdbinden>?

 18. Ik ben absoluut tegen het verbieden van hoofddoekjes.Moslimmeisjes zullen zich meer terugtrekken in eigen wereldje. Ze zullen alleen nog naar islamitische scholen gaan of helemaal geen onderwijs volgen, dit leidt tot een nog grotere kloof tussen de westerse en islamitische jongeren, ze zullen hierdoor slechter integreren en er ontstaat onbegrip dit leidt tot evt discriminatie. Slimme moslim vrouwen zullen een slechtere baan vinden (je lokt zo onderlinge wrijving uit of versterkt ze).
  We schenden hierdoor ook het wettelijk geregelde vrijheid van godsdienst. In de Nldse samenleving, neemt vrijheid een belangrijke plek in. Er ontstaat onbegrip over moslims die hoofddoekjes blijven dragen en dat maakt integreren moeilijker.

  We stellen onszelf als het ware boven de islam als we hoofddoekjes verbieden, mag niet gebeuren. Christenen dragen ook kruisjes ed, moslims moeten dit ook in alle vrijheid kunnen doen. Dragen van hoofddoekjes hoort bij de cultuur van de islam.
  Mensen zijn ook trots op hun geloof en dat willen ze laten zien.

 19. Ik ben niet voor censuur, maar mag ik voor één keer een uitzondering maken op mijn principes?

 20. [7] jij moet echt nodig info gaan zoeken over hoofddoekjes ga kijken in de koran en heb a.u.b geen vooroordelen

 21. waarom zow moeilijk doen over hoofdoekjes.. ieder zijn wil.
  laat ze toch.
  yani…

 22. [1] Als het mis gaat met de jongeren is het toch logisch dat de vinger naar de ouders wordt gewezen. Het onderwijs is niet verantwoordlijk voor de opvoeding, maar die ouders waar de vinger wordt naar gewezen…

 23. Sommige mensen doen een hoofddoekjes op, maar zijn niet eens gelovig. Dat is dan toch ‘valsspelen’ Je mag ook geen petje of zonnebril in de klas dragen.

 24. Mensen, laat iedereen toch in zijn waarde… Er zijn wel grotere problemen in de wereld.

 25. [8] we leven in een land van vrijheid van menings- en godsdienstuiting…
  dus als zij willen om een hoofddoek te dragen… BEST!!!
  als weer een ander met een kruisje ( christelijk) gaat lopen hebben de mensen met een hoofddoek daar niets op tegen..

 26. Hey als je het hebt over hoofddoekjes in de klas dan kan je het beter verbieden. De moslima’s sluiten zich af van andere leerlingen, ze zijn een soort uitzonderingen. Er is ongelijkheid terwijl je op school juist wordt geleerd dat iedereen gelijk is !!!

 27. [28] "Er is ongelijkheid terwijl je op school juist wordt geleerd dat iedereen gelijk is !!!"

  Iedereen IS niet gelijk! In tegendeel, ieder mens is een ander specifiek eigen individu!
  En ieder hoort ieder ander individu te respecteren
  Zie missie van de Vrijspreker op voorpagina

 28. wij zijn het er mee eens dat hoofddoeken verboden moeten worden. wij vinden dit om dat het er niet uit ziet, en turken zijn al zo lelijk.

Comments are closed.