Deze week zaten we op een terras aan de haven van Funchal, Madeira met het uitzicht op het cruiseschip “Queen Mary 2”.

Het was de eerste haven die dit grootste passagierschip dat ooit gebouwd is, aandeed.

Honderden mensen flaneerden over de kade en tientallen waren constant bezig met het maken van foto’s van dat enorme en prachtige schip.

In de ogen van al die mensen zag je iets van een bewondering voor wat mensen kunnen presteren. Een prestatie van de uitvinders die de technieken hebben bedacht en vooral van de ondernemers die het aangedurfd hebben om de risico’s te nemen.

Een project waar duizenden mensen hun inkomen, levensonderhoud, mee verdienen en waar een veelvoud hiervan nu en de komende decennia van kunnen genieten.

En dan komen de gedachten over de huidige toestand in de wereld. Die is zo dat er voor dit schip uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen zijn om te trachten aanslagen te voorkomen. Maar ook in de rest van de wereld zijn er gevaren omdat mensen zo druk bezig zijn om oorlog te voeren en elkaar te vermoorden.

Wanneer zullen de mensen nu eens verstandig worden, en gaan nadenken?

Als het alleen al zou lukken dat meer mensen objectief gingen nadenken, daardoor het recht van iedereen op zijn leven en eigendom gingen erkennen, en zich niet meer lieten beïnvloeden door de naar macht strevende politici, dan zouden we vorderingen kunnen maken naar een betere wereld.