Dergelijke tendentieuze kreten zien we de laatste tijd regelmatig als krantenkoppen. Ze geven op de één of andere manier aan dat het toch maar goed is dat de regering er voor zorgt dat er niet te veel mensen uit nieuwe EU landen naar Nederland komen.

Dit geeft echter ook weer blijk van een eenzijdige, beperkte kijk op de economie en wat er in de maatschappij gebeurt.

Bij een de opmerking of iets goed is, hoort meteen de vraag: “Goed voor wie?”.

In dit geval dus kennelijk voor de eigenaren van bedrijfjes. De legale of illegale ‘Polen’ werken kennelijk voor minder geld. De klant kan daardoor zijn gewenst product of dienst goedkoper uitgevoerd krijgen. In het geval van legale immigranten, werkers, kan daardoor ook voor de bedrijven de kostprijs lager worden.

Dat betekent dat ook de verkoop prijs, de prijs die de klant betaalt, lager kan worden. De vrije concurrentie zal zorgen dat dit zeker gebeurt.

Door het inschakelen van goedkopere arbeidskrachten daalt het prijspijl. Iedereen kan dus met minder geld in zijn behoeften voorzien. Vooral belangrijk voor de armen en minima die hun brood, boter, melk en eieren enz. goedkoper kunnen kopen en dus een beter leven krijgen.

Weer een bewijs van de stelling dat:

“Alles wat politici doen, heeft in zijn totaliteit een negatief resultaat”

7 REACTIES

 1. Zoals Harry Hazlitt het uitdrukte: De economische kunst bestaat erin niet enkel te kijken naar de onmiddellijke effecten maar ook naar de langere termijn effecten van een bepaalde handeling of maatregel ; de kunst bestaat erin niet enkel te kijken naar de gevolgen van die maatregel voor een bepaalde bevolkingsgroep maar voor alle groepen.

  I.p.v. een actie op te zetten voor een Europese Koning, zouden we misschien een actie kunnen opzetten voor een ware definitie van het door “onze” tegenstanders zo geliefde begrip “algemeen belang”.

  By the way, hebben jullie gezien hoe de chiristen-democratische Koning Jean-Luc bovenaan op de lijst prijkt en hoe zijn socialistische collega, Steve Steyaert, bussen wil inzetten naar … Nederland om aan de kiezer (het zijn “Europese” verkiezingen niewaar) te tonen hoe slecht het leven is zonder de socialisten in de “nationale” regering (Europese verkiezingen, niewaar)? Ik stel voor dat het Libertarisch Centrum contact op neemt met Stevaert om “zijn” bezoekers te ontvangen. (beide feiten worden vermeld op deze plaats

  http://www.standaard.be/nie

  Dehaene trekt Europese lijst, SP.A op Teletubbie-tour naar Nederland)

  Dupe van Polen, tubbie van Nederland zou ik zeggen, whatever that may mean.

 2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/

  UITREKSELS

  UK border controls may be extended to Belgium in a new drive against asylum system abuses, [UK] home secretary David Blunkett has revealed.  The news comes a day before measures to manage migrant workers from the new EU member states are to be unveiled.  All existing member states are able to impose transitional restrictions for up to seven years on the right of residents of eight of the ten new EU member states to work and claim benefits.

  The idea is that by the end of that period the economies of the new members will have grown, making it less likely that mass migration will follow.

 3. Het duurt maar zeven jaar, zegt de BBC.

  Tegen dan zal de Grotere Depressie, die later dit jaar aanvangt, nog steeds bezig zijn.

  Dan is er autarchie en is de EU opgedoekt. Mocht de EU dan toch nog bestaan, zullen de bureaucraten wel nog wel uitvluchten voor de dag toveren.

  Laat ons hopen dat de Grotere Depressie grote kuis maakt, vooral met bureaucraten en andere uitkeringsontvangers.

 4. poolp ool po olpo olpoo lpool poolp oo lpo lpoo lpoo l oolp ool po olpoo lpoo lpoolpo ol poo lp o

 5. [4] Aaah ! een kenner. Ik had een keer een Pool wijsgemaakt dat als je in Nederland "Gutenmorgen !" wilt zeggen je dat uitspreekt als "Heey Klootzak !" Die pool geloofde het nog ook, ik heb me rot gelachen ! 🙂

Comments are closed.