Elke derde donderdag van de maand organiseert de Stichting Meervrijheid een politiek café in Amsterdam. De bijeenkomst van deze maand, op 19 februari om 20.00 uur, zal in het teken staan van dierenrechten.

Dierenrechten: progressief ideaal of internationaal terrorisme?

Dat mensen rechten kunnen hebben, daar is iedereen het wel over eens. Maar dat dieren rechten zouden moeten hebben is een kwestie die veel minder algemeen gedeeld wordt. De laatste tientallen jaren jaren krijgen dierenrechten en dierenactivisten in toenemende mate aandacht van de media. Sinds kort bestaat nu zelfs een partij voor dieren in Nederland, de PvdD.

Maar kunnen dieren wel aanspraak maken op rechten? Hoe zijn dierenrechten filosofisch gezien gefundeerd? Welke rechten zouden dieren moeten hebben en welke dieren komen in aanmerking? Kunnen dieren wel net zo lijden als mensen? Welke praktische bezwaren komen hierbij kijken? En hoe denken libertariërs over dierenrechten?

Om over al deze kwesties te discussiëren zal Max Nuijens op donderdagavond 19 februari een voordracht geven waarin hij de diverse thema’s de revue zal laten passeren. Mogelijk zijn er ook enkele direnrechtenactivisten aanwezig, zodat het een gepassioneerde discussie wordt.

De libertariër Max Nuijens studeerde milieuwetenschappen en wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn studie was hij als student-assistent actief bij cursussen Wetenschap en Samenleving en Biologie en Beleid. Na zijn afstuderen werkte hij enige tijd als docent Wetenschap en Samenleving voor de opleiding Life Sciences & Technology in Groningen. Via deze cursussen raakte hij geïnteresseerd in de filosofische en ethische problematiek van de positie van dieren in onze samenleving.

Meer gegevens op http://www.meervrijheid.nl