Literatuur op financieel en economisch gebied is er meer dan voldoende. En er komt nog elke dag een lading bij.

Zelden vinden we aanleiding om een boek op dit gebied hier te noemen of zelfs aan te bevelen.

Financial Reckoning Day, door William Bonner en Addison Wiggin is die uitzondering.

Dit is niet een gewoon boek met allerlei ingewikkelde verhalen en adviezen van wat je beslist wel of niet moet doen met je spaarcenten.

De schrijvers verklaren de hedendaagse chaos van de financiële wereld door op zeer interessante en overtuigende wijze te vertellen hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan. Daardoor zal de lezer zeker zijn kennis in de financiële en monetaire situatie verdiepen en met meer inzicht met zijn geld omgaan.

Het is een boek waarin je blijft lezen en waarvan we zelf in deze HUBlog nog wel eens een stukje uit willen publiceren

Free Market Net heeft het boek uitgeroepen tot Freedom Book of the Month.Een uitgebreidere recensie van Sunni Maravillosa kunt u lezen op de site van LIBERTARIAN INTERNATIONAL OP 21 februari,

Financial Reckoning Day

by William Bonner, with Addison Wiggin

Wiley 2003, hardcover, 306 pp.ISBN: 0-471-44973-3

http://www.libertarian.to/N…

3 REACTIES

 1. Hub beweert dat Bill Bonner het warm water heeft uitgevonden. Dagelijks komt Bill met zijn newsletter van de dailyreckoning.com af met een hutsepot van (domme) ideeen en nu heeft hij weer een nieuw idee

  http://www.lewrockwell.com/

  Needless to say, this is not a hopeful book. It presents no obvious solutions. It does however tell the reader that the water is indeed hot and that it might not be a bad idea to jump out of the water before it is too late.

  Disclaimer: While water boils at a certain temperature, no one knows how hot or cold an economy will get before moving in the other direction. The peaks of manias and the depths of depressions are impossible to predict, so for now I’m keeping one foot in the pot and one foot in the frying pan.

  Ah, hier de verbeterde link van Hub

  http://www.libertarian.to/N

  A very interesting myopia many libertarians may have is with Fed chairman Alan Greenspan; Bonner and Wiggin devote an entire fascinating chapter to demythologizing him as a "gold bug" and friend of economic freedom.

  +

  As such, this is really more a book about what *not* to do to help yourself survive an economic downturn. Don’t rely on today’s media darlings; don’t expect to outplay the market; and don’t rely on pension funds or other schemes that are subject to government meddling are some of the implicit bits of advice Bonner and Wiggin offer. The explicit advice is rather more scarce, but "Financial Reckoning Day" is not less valuable for that.

  Ja, Sir Alan, de meningen zijn verdeeld. Alan zelf zegt dat hij niks intrekt van zijn “Gold and Economic Freedom” artikel. Zal hij shruggen? Laat ons hopen, maar daartoe moet je blijkbaar het boek van Bonnner niet kopen. Maar weeral, Bonner geeft geen advies. Ofwel heb je je spaarcenten belegd en dan moet je niet om de haverklap van beleggingen veranderen, ofwel begin je en dan moet je eerst Harry Browne http://www.harrybrowne.org lezen.

  Als ik centen had voor een financieel boek deze lente, dan kocht ik

  “Das Greenspan Dossier” door Roland Leuschel en Claus Vogt

  http://www.amazon.de/exec/o

  "Die Stunde der Wahrheit wird kommen, unausweichlich", meinen die Autoren Roland Leuschel und Claus Vogt zum Geschehen auf den Aktienmärkten und setzen zur Untermauerung ihrer kritischen Analyse in ihrem Buch (Kapitel: "New Economy"-Märchenstunde) gleich noch nach: "Eine der größten Schwierigkeiten… ist der zunehmend laxe Umgang mit der Wahrheit. Es gibt immer weniger Statistiken und veröffentlichte Zahlen, denen man Glauben schenken kann, und selbst zahlreiche Notenbanker haben die Grenze zwischen Realität und Cheerleading längst überschritten." Und damit sind die Autoren tief im Thema und bei ihrer Frage "Was ist los auf den Märkten — eine neue Spekulationsblase kurz vor dem Big Bang oder alles in fester Hand?"

  In ihrem Werk verdeutlichen Leuschel und Vogt, dass ihrer Meinung nach die Phase der Bubbles (Spekulationsblasen) an der Börse noch nicht vorüber ist

  (Bonner daarentegen schrijft dat “rather than a "New Era" of technology and information, the stock market bubble WAS an episode arrogance and ignorance” http://www.lewrockwell.com/…),

  schlimmer noch: von den Verantwortlichen und, in deren Gefolge, vielen Mitläufern bewusst negiert oder kleingeredet wird. Einen erklecklichen Anteil schieben die Finanzexperten in ihrer volkswirtschaftlich durchdachten und mit vielen Fakten und Zitaten unterlegten Analyse der Geld- und Kreditpolitik der Notenbanken zu — allen voran der US-Notenbank mit ihrem Chef Alan Greenspan.

  +

  Kritker und Mahner haben es in einer Zeit des durchaus auch politisch bestimmten Schönredens schwer, Gehör zu finden. Deshalb ist dieses Buch ein wichtiges Werk. Nicht nur, weil es gegen Ende gangbare Sicherungsstrategien für das Ersparte offenbart,

  (dat is wat anders dan Bill Bonnner: As such, this is really more a book about what *not* to do to help yourself survive an economic downturn. Don’t rely on today’s media darlings; don’t expect to outplay the market; and don’t rely on pension funds or other schemes that are subject to government meddling are some of the implicit bits of advice Bonner and Wiggin offer. The explicit advice is rather more scarce, http://www.libertarian.to/N…)

  sondern weil es zum Nachdenken zwingt und längst (über-)fällige Korrekturen anmahnt. Dieses Buch dürfte so manchem Leser und Aktienbesitzer ein bis zwei schlaflose Nächte bereiten. Dennoch, oder gerade deshalb: sehr empfehlenswert.

  Maar ja, domme Amerikanen begrijpen geen Duits.

 2. Daar waar Harry Browne terecht stelt dat:

  Forecasting is impossible; track records of investment advisors should be taken with a grain of salt; economic science has no formulas by which to calculate the future; a great deal of investment advice is based upon superstition; and the usefulness of all schools of investment analysis is severely limited (Harry Browne, “Why the Best-Lest Investment Plans Usually Go Wrong”, New York, William Morrow and Company 1987, p. 156),

  stelt Ome Harry:

  There is only one way to judge the abilities of an analyst, and that is by her past performance. This of course assumes that one is using an analyst for her ability to interpret statistics and not just for her ability to gather a certain kind of statistical data together. To use the analyst most effectively, once you have chosen her, you MUST trust her. If you listen to an analyst and try to outguess her, the chances are you will double the error and never the chances of being right. Also, if you take an analyst’s advice to get into an investment situation, then you must use the same analyst to get out of it. MONEY IS NOT MADE BY BUYING STOCKS; IT IS MADE BY SELLING THEM (nadruk door uw dienaar), and whoever tells you to get into a stock has good reasons, and so on the basis of those same lines of reasoning will have the best knowledge of when to advise you to get out of them.

  (Harry D. Schultz, “Financial Tactics for the Sophisticated International Investor”, New York, Harper & Row, 1974, p.9, verbo “analyst”)

  Bezint eer ge begint!

Comments are closed.