Microsoft heeft met zijn programma Windows en met zijn marketing ervan, heel wat gepresteerd. Bijna de hele wereld gebruikt het programma Windows.

En dat terwijl er geen enkele overheid is die daartoe de gebruikers heeft gedwongen (op straffe van ..weet ik wat)

Dit wekt uiteraard jalousie op van de concurrenten en ook van de overheden die er geen grip op hadden.

Die grip gaan ze nu proberen te krijgen. De EU gaat nu, de sporen volgend van hun grote voorbeeld en rivaal, de USA, proberen Microsoft te veroordelen tot een mega-boete. En dat omdat Microsoft mij en miljoenen klanten zo goed bedient.

Vandaag niet over de fouten en zwakheden van Windows. Die zijn er. Ik kan daarom een andere leverancier nemen, maar omdat Ms toch meer voordelen heeft, kies ik weer voor Microsoft.

Mijn plaatselijk favoriete restaurant heeft een verrassingsmenu. Dat bestaat uit vier gangen, met een heel aantrekkelijke prijs. Daarnaast hebben ze ook een gewone kaart met allerlei keuzes.

Maar dat verrassingmenu liep zo goed, dat de baas de rest van de kaart afschafte. Je kunt nu alleen het totale menu nemen. Je mag natuurlijk het voor- of nagerecht laten staan. Maar je krijgt het wel, en je betaalt één prijs.

Dit liep zo fantastisch dat de andere restaurants in de omgeving hun omzet zagen dalen en geen winst meer draaiden.

Wat doe je dan? Je product verbeteren? Iets leveren dat de klant wel aantrekt?

Wel nee, dat is ouderwets. Tegenwoordig ga je naar de NMa, (Nederlandse Mededingingsautoriteit) of rechtstreeks naar de EU. En daar claim je oneerlijke concurrentie, te groot marktaandeel van zijn favoriete restaurant, en je zorgt dat de succesvolle ondernemer een grote boete krijgt en niet meer alleen het verrassingsmenu mag verkopen.

De ondernemer van dit restaurant overweegt nu om maar geheel met zijn zaak te stoppen. Dan zullen de Nma en de EU weer een groot succes behaald hebben.

Ik en vele anderen zullen dan hun favoriete restaurant missen.

—————-

P.S. Lees het boek van Ayn Rand: Atlas Shrugged.

Je zult dan de overeenkomsten zien en begrijpen waarom de wereld op een calamiteit afstoomt.

4 REACTIES

  1. Als ik Bill G. was, zou ik mijn producten volledig van de EU markt terug trekken. Een leveranciers staking dus. Kijken wat de overheid dan doet.

  2. Nu we het hebben over Ayn Rand en antitrust, hier is wat Alan Greenspan schreef in “Capitalism: the Unknown Ideal”, geediteerd door Ayn Rand

    http://www.polyconomics.com

    The world of antitrust is reminiscent of Alice’s Wonderland: everything seemingly is, yet apparently isn’t, simultaneously. It is a world in which competition is lauded as the basic axiom and guiding principle, yet "too much" competition is condemned as "cutthroat." It is a world in which actions designed to limit competition are branded as criminal when taken by businessmen, yet praised as "enlightened" when initiated by the government. It is a world in which the law is so vague that businessmen have no way of knowing whether specific actions will be declared illegal until they hear the judge’s verdict — after the fact.

  3. Citaat; Omdat MS meer voordel heeft kiest u weer voor MS ! Breek mij de bek niet open maar die voordelen zijn op onwetendheid berust.

Comments are closed.