ING n.v. wordt ING VeB

Groenlinks is het zat. Topbestuurders worden overbetaald. Om de exibitionistische graaicultuur van de heren topbestuurders van grote beursgenoteerde bedrijven binnen de perken te houden dient de Tweede Kamerfractie van Groenlinks een wetsvoorstel in, waardoor bedrijven zullen worden verplicht de salarissen van hun bestuurders openbaar te maken.

Op deze manier is het volgens kamerlid Kees Vendrik mogelijk, dat “het personeel op tijd kan klagen over de beloning van de top” en kan aangeven, dat die beloning “niet past binnen onze bedrijfscultuur”. Topbestuurders hebben niet zo’n hoog salaris nodig. Betalen wat de markt verlangt, is onzin in de ogen van Vendrik, die zijn stormachtige loopbaan begon als medewerker van de Groenlinks Tweede Kamerfractie en daarna werkzaam was voor het met overheidssubsidies gefinancierde “politiek-cultureel centrum” De Balie.

Groenlinks verloochent met dit wetsvoorstel haar afkomst niet. De inbreng van de Communistische Partij Nederland (CPN) is overduidelijk. In de voormalige DDR, waar volgens de CPN het ideale economische systeem werd toegepast, konden (althans op papier) ook de arbeiders mee praten, werden mensen beloond naar behoefte in plaats van naar prestatie en konden de arbeiders met recht spreken van HUN bedrijf, dat werd aangeduid als “Volks Eigene Betrieb” (VeB).

De naamloze vennootschap ING, waar het tot voor kort de aandeelhouders waren die beslisten over het bestuur van de onderneming, zal als het aan Groenlinks ligt binnenkort dus door het leven gaan als ING VeB. De werknemers van ING gaan een glorieuze toekomst tegemoet….

*)Bijdrage van André

2 REACTIES

 1. Back to the roots?

  ING was dat vroeger niet de Nederlandsche Middenstandbank (NMB) en de Postbank?

  Waren deze beiden of althans een ervan geen overheidsbank?

  De Belgisch telecommunicatie-arm van de (vroegere) Belgische PTT, Belgacom, werd maandag op de beurs in Brussel geintroduceerd. De koers schoot de hoogte in.

  Toont ING wat Belga-com te wachten staat?

  “Een Belga, rook je niet alleen”, niewaar.

  Een herhaling van het dot-com drama?

 2. Van beloning naar prestatie, noch van een vrije marktwerking, is bij de ex-commies en thans GL’ers plaats in hun denkwereld, die als hoogste ideaal heeft om alles in staatsbeheer onder te brengen. Aanvallen van uitersten? Ons bureaucratische land vrijmaken van parasieten, jazeker, maar de GL ideologie zal een averechtse uitwerking hebben, en derhalve iedere bewuste impuls vanuit de wereld van de Ideeen in de kiem smoren. Daar zit toch niemand op te wachten?

Comments are closed.