Afgelopen nacht heeft George Bush een tamelijk onverwachte persconferentie gehouden. Zelfs de Amerikaanse “Idols” moest er voor wijken!

Bush heeft zich vergist in mentaliteit van de Irakezen. Zij blijven feller en langer weerstand bieden. In de laatste maand sneuvelden 83 Amerikaanse soldaten en waren er 560 gewonden. Plus nog Amerikaanse en andere burgerslachtoffers.

Nu willen de Amerikanen er op de een of andere manier uitspringen, zonder hun gezicht te verliezen. Immers dat zou de dalende populariteitscijfers van Bush nog verder doen dalen, en dan kan hij de verkiezingen, later dit jaar, wel helemaal vergeten.

Om zijn populariteit wat op te krikken, kwam dus die persconferentie.

De berichten over die persconferentie zijn tot nu toe niet erg positief. Zo heeft Bush onder andere een aantal vragen van journalisten niet of ontwijkend beantwoord. Niet een manier om vertrouwen te wekken.

Ook zei hij dat hij een plan had om het terrorisme te bestrijden. Maar hij zei niet hoe. Ook al niet erg vertrouwenwekkend.

Bush zegt nog steeds dat het bestuur op 30 juni aan de Irakezen wordt overgedragen. Maar ze weten niet aan wie! Nog maar 77 dagen om dat te bepalen en alles te regelen.

Ondertussen zullen de Amerikaanse troepen met minimaal 10.000 man versterkt worden. Een onpopulaire maatregel in verkiezingstijd, en ik dacht niet een teken van de macht overdragen aan Irak.

In het Irakese leger worden hoge officieren van het leger van Saddam Hussein weer op sleutelplekken benoemd. Je moet toch wel heel goed van vertrouwen of dom zijn om op die manier de oude machts-infrastructuur weer te herstellen.

Als dan de Amerikaanse macht nog wordt overgedragen aan de Verenigde Naties, dan hoeven ze alleen nog maar Saddam weer los te laten en de toestand van voor de oorlog is weer hersteld.

Bush stelde dat de massavernietigingswapens nog steeds in Irak gevonden zouden kunnen worden. Dat viel me op omdat er kort geleden geruchten waren dat die wapens inderdaad gevonden waren, maar dat dit geheim gehouden moest worden tot vlak voor de verkiezingen. Dan zou de populariteit van Bush weer voldoende toenemen om die verkiezingen te winnen.

Dat zal wel een wildwest fantasieverhaal zijn. Maar zou u erg verwonderd zijn als het waar blijkt te zijn?

Alles bij elkaar niet een prentje om vrolijk van te worden.