Een van de struikelblokken voor politici om de EU grondwet goed te keuren is of ieder land wel een volwaardige commissaris krijgt.

Dit is tegen de wensen van de grote staten; een commissie van 25 personen is immers bijna onbestuurbaar.

Gerhard Schroeder, de Duitse Bondskanselier heeft er nu wat op gevonden. We accepteren die 25 commissarissen. Dan is iedereen tevreden, en als die Grondwet dan is aangenomen, gaan we over een paar jaar die commissie weer kleiner maken. Daarmee is dan geregeld dat de huidige politici in de kleinere landen toch nog een kans maken om ooit EU-commissaris te worden.

Ook maakt Gerhard mooi gebruik van de moeilijkheden in Nederland om het begrotingstekort onder de 3 procent te houden. We moeten gewoon “creatiever en flexibeler” met het (in marmer gebeiteld) contract omgaan.

Op dit punt worden ook door de nieuwe leden creatieve ideeën geleverd. De commissaris uit Estland suggereerde al een andere boekhouding in te voeren, zoals het niet meetellen van overheidsinvesteringen.

Ik neem aan dat iedereen het eens is met flexibiliteit en creativiteit. Maar als daarmee bedoeld wordt dat je je niet aan je afspraken hoeft te houden, of bepaalde kosten verdonkeremaant, dan noem ik dat gewoon zwendel en contractbreuk.

Hoe maken we aan de kiezers duidelijk dat ze gemanipuleerd worden?

———————-

Meer over EU op http://www.free-europe.org

1 REACTIE

  1. Een goede observatieve omtrent het politieke proces en hoe politici hun zin er uiteindelijk wel door weten te jagen.

    Een andere tactiek is om te suggeren dat als je tegen de grondwet stemt het land eigenlijk uit de EU zou moeten treden. Omdat in de meeste landen een kleine meerderheid wel voor de EU in strikte zin is wordt hier op een nogal dubieuze manier gesuggereerd dat als je maar op enige wijze voor de EU als idee bent je wel voor de grondwet dient te stemmen.

    Het zou me niet verbazen als er een aantal landen zijn (zoals de UK) die uiteindelijk zo laag zullen gaan en het referendum over de grondwet zullen koppelen aan een referendum over de EU zelf.

    Voor de goede orde. De EU zelf *is* uiteraard een probleem. Onbedoeld suggeren die eurocraten dat heel juist.

Comments are closed.