In Nederland werken 210.000 illegalen via illegale uitzendbureaus. Daarover is de laatste dagen in de politiek nogal wat te doen.

Het allerergste gevolg van dat illegaal werken is volgens Mark Rutte, Staatssecretaris Sociale Zaken, (nota bene VVD) dat de overheid daardoor 250 miljoen euro aan sociale premies en belastingen per jaar misloopt.

Hans Rutte, en vele andere politici met hem, gaat er kennelijk nog steeds van uit dat er een vaste hoeveelheid werk is. En als die niet door illegalen gedaan zou worden, dan zou een legale werknemer dat werk doen tegen een veel hoger salaris. Daarvan wordt hem dan een groot deel afgenomen en de werkgever moet er ook nog extra geld voor afdragen. Samen 250 miljoen euro.

Maar zo werkt het echt niet.

Weer worden niet ALLE factoren en consequenties beschouwd.

Kamerleden zouden verplicht moeten worden het boek van Henry Hazlitt: “Economics in one lesson” te lezen.

Op de eerste plaats zijn er niet voldoende werklozen die al dat werk willen doen, en op de tweede plaats is het niet rendabel om een groot deel van die werkzaamheden tegen de hoge officiële lonen uit te voeren.

Het werk gebeurt dus niet! De omzet van bedrijven loopt achteruit, net als de winsten, waardoor ook daarover minder belasting wordt geheven.

Mocht toch (een deel) van dat werk door legale dure arbeidskrachten gedaan worden, dan is de kostprijs, dus ook de prijs die de consument moet betalen een stuk hoger. Mensen die weinig verdienen kunnen zich dan deze producten niet meer veroorloven. (Bij voorbeeld asperges)

Alles bij elkaar niet zo best om de economie te verbeteren.

1 REACTIE

  1. Helemaal mee eens, leg een weldenkend mens eens uit dat een legale Turk dat werk niet wil doen en een illegale wel???

    Slaapkoppen in Den Haag.

Comments are closed.