In navolging van het onderzoek van Henry Sturman, is hier een uitstekend voorbeeld hoe het NOS journaal zo extreem-collectivistisch georienteerd is. Dit bleek duidelijk uit de uitzending van dinsdag 13 april jl.


De BBC had op deze avond een uitzending over de aanstaande verkiezingen in Zuid-Afrika en vertelde over het ongenoegen van veel Zuid-Afrikanen met betrekking tot president Mbeki en het ANC. Een zwarte vrouw werd geïnterviewd door een BBC-journalist en verhaalde over erbarmelijke armoede en ondervoeding. Zij leefde in een hut bij Johannesburg met nog 8 anderen in absolute armoede. Haar twee dochters kon zij niet redden van AIDS, omdat ze geen geld had voor medicijnen. Beide zijn dan ook overleden. Volgens haar hadden ze het zelfs onder het apartheidsregime niet zo slecht. Ook vertelde ze over de corruptie en nepotisme van het ANC-regime, die haar aanhangers beloonde met mooie banen, huizen en auto’s. Zij en vele andere zwarte Zuid-Afrikanen gaan niet eens meer naar de stembus.

Dezelfde avond presenteerde een stotterende Philip Freriks hetzelfde nieuws over de verkiezingen en het bleek een lyrische lofzang te zijn over het ANC-bewind. Er werden geen dissonante stemmen geínterviewd, maar moest men zich in Nederland tevredenstellen met de, zoals we nu weten, partijdige opinie van een NOS-reporter. Deze verhaalde dat Mbeki en het ANC zeker driekwart van de stemmen zullen vergaren. Na het kijken van het BBC-journaal vermoed ik dat de meeste Zuid-Afrikanen niet eens meer de moeite zullen nemen om naar de stembus te gaan.

Er is eigenlijk maar een antwoord voor deze collectivistische propaganda van de NOS. Privatisering en geen enkele belastingcent meer uitgeven aan dit soort onzin.

Albert Spits is bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting