Al waren er de laatste weken al regelmatig spotjes op de radio en trokken er al politici door het land om u te verleiden te gaan stemmen, de officiële campagne is afgelopen maandag gestart. De campagne om toch vooral uw stem uit te brengen voor mensen die in Brussel in het EU Parlement mogen gaan zitten.

Thom de Graaf, D66, Bestuurszaken, en Atzo Nicolai, VVD, Europese Zaken, hebben een verkiezingscaravan gelanceerd die vanaf nu door het land trek.

Alleen al voor die campagne wordt 1,2 miljoen euro van uw (belasting)geld gebruikt. Waarschijnlijk los van het (belasting)geld dat via politieke partijen en andere kanalen er nog bij komt.

Maar moet je wel stemmen?

We hebben de laatste tijd regelmatig proberen aan te tonen dat de EU, als politieke eenheid, ons alleen maar ellende, meer betutteling en minder vrijheid brengt.

Door te stemmen, geef je toe dat je het met het “systeem” eens bent. Als je op een persoon stemt, denk je dat deze politicus het voor je kan oplossen. Alleen door een “ongeldige” stem zou je je afkeer misschien nog duidelijker maken, maar mogelijk word je dan wel meegeteld bij de opkomst!

En ik dacht dat ongeldig stemmen bij de stemmachines niet meer kan. Of kan iemand daar instructies voor geven?

Wat opvalt, is dat zowel de reacties die direct op de site werden geplaatst als de reacties die we op andere manieren ontvingen, praktisch allemaal adviseren om NIET TE STEMMEN. (zie site)

Als je het daarmee eens bent, is het ook goed om relaties een morele reden te geven om ook niet te stemmen. Er zijn immers veel mensen nog zo onder invloed van hun opleiding, dat ze stemmen als een plicht of een verkregen recht voelen. Ten onrechte!

Een morele reden is:

als je stemt, is het je bedoeling andere mensen te dwingen te doen wat jij wilt.

En anderen dwingen om iets te doen wat ze niet vrijwillig doen, is immoreel.

Dus stemmen is immoreel.

—————————-

Lees nog eens het klassieke artikel van Carl Watner: “Waarom ik niet stem” op:

http://www.libertarian.nl/N…

8 REACTIES 1. Is stemmen immoreel ?

  Het betoog klinkt redelijk, maar het aangevoerde "morele" argument om niet te stemmen komt mij helaas uiterst dubieus en ongeloofwaardig voor.

  Trouwens WIE bepaalt of iets immoreel is of niet ?

  Stemmen gaat over vertegenwoordigen en dat is op zichzelf al geen onvrijwillig proces. Het wordt pas onjuist, als er bijv. sprake is van dwang, manipulatie of loze beloften. Het zou natuurlijk ook niet aangaan stiekem belastinggeld voor de Europese campagne aan te wenden. Alvorens te roepen, dat stemmen "immoreel" zou zijn, zal eerst de onrechtmatigheid van de campagne of van het verkiezingsproces moeten worden aangetoond en gepubliceerd..

 2. STUUR JE STEMOPROEP MET PROTESTTEKST RETOUR AFZENDER

  Ik ga alleen kijken. Die verkiezingen van 10 juni zijn onbetrouwbaar en zouden bij voorbaat wegens onwettigheid dienen te worden afgelast. Afgezien van de officiele hersenspoeling door de regering, betaald van ons belastinggeld, spelen zich zat andere duistere zaken af: wordt de betrouwbaarheid van de stemmachines gecontroleerd ? Zijn er bijv. voldoende notarissen beschikbaar die in staat zijn op de verkiezingsdag alle stemmachines in Europa te beoordelen ? Zoniet, zijn er dan misschien genoeg VN-waarnemers geronseld ? Daar zouden we er ruwweg 25.000 van nodig hebben…

 3. De enige keer dat ik ga stemmen is in een referendum om uit de EU kunnen stappen.

 4. Wie lijkt het meer een goed plan om "stem niet" affiches te laten drukken en op de verkiezingsborden op te hangen? Ik hou me aanbevolen om hier geld en moeite in te steken

 5. "If you can’t beat them, join them". Als wij allemaal niet stemmen maar 20% van de Nederlanders wel en dan vooral op de eurofiele gevestigde partijen dan schieten we er eigenlijk zelf bij in. De EU wordt ons dan nog meer (onder het mom van democratische steun…) door de strot geduwd.

  Het lijkt mij nuttiger om op een eurosceptische partij te stemmen en scherp toe te zijn dat deze hun functie van "Paard van Troje" vervullen. Opties zijn Nieuw Rechts, SP en LPF.

 6. Wat is dit nu voor onzin, we zijn een samenleving en moeten met elkaar op een normale manier omgaan, helaas zijn daar regels voor geschreven zowel als ongeschreven. Ik dat de politiek hier een steentje aan kan bijdragen, maar zodra er weer een politikus begind met "we hebben de verkiezingen gewonnen" ga ik over me nek. Mensen die het idee hebben dat je een verkiezing kan winnen begrijpen niet waar het over gaat en zijn alleen uit op macht!

Comments are closed.