Op vrijdag 2 april ging de Amerikaanse oblgatiemarkt flink onderuit. Het was eigenlijk de slechtste dag in meer dan acht jaar. Veel banken en financiële instellingen deden massaal hun obligaties van de hand, ook de centrale banken van diverse Aziatische landen, waaronder China en Japan volgden dit voorbeeld. Waarom deed men dit?


Zoals menige econoom al weet gaat het niet goed met de Amerikaanse economie. Ongeacht alle succesverhalen hapert er iets fundamenteels aan deze economie. Alan Greenspan heeft de rentestanden zodanig verlaagd, dat het moeilijk is om deze nog verder omlaag te brengen. Vroeg of laat moet Greenspan toch de beslissing nemen om de kortetermijn-rente weer te laten stijgen. Wanneer dit uiteindelijk gebeurt is het afgelopen met de obligatiemarkt, maar ook met de huizen- en aandelenmarkten. Aandelen zullen gaan kelderen, omdat het dividend en hoger risico niet opweegt tegen de hogere opbrengsten op de kapitaalmarkt. Evenals de aandelenmarkt zal de huizenmarkt ook imploderen, dit laatste vanwege de hogere rente, die voor hogere hypotheeklasten zal zorgen.

Waarom zou Alan Greenspan dan uiteindelijk de rente moeten verhogen? Het antwoord is even simpel als duidelijk. Met een uiterst lage rente en een stokkende huizen- en aandelenmarkt is het voor de meeste buitenlanders niet meer interessant om verder kapitaal in de Amerikaanse economie te pompen. Om dit tegen te gaan zal Greenspan dus de rente behoorlijk moeten verhogen om te zorgen, dat er genoeg kapitaal binnenkomt om de schulden, zowel privaat als van de overheid te kunnen blijven financieren.

Het ziet er dan naar uit, dat de buitenlanders hun geld liever willen beleggen in veiliger oorden met bovendien een hoger rendement, in plaats van de spendeerdrift van de Amerikanen blijvend te ondersteunen en daarbij het risico te lopen dat hun kapitaal wordt weggevaagd in een krach van enorme omvang, die ongetwijfeld staat te gebeuren.

Albert Spits is financieel analist en bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting

2 REACTIES

  1. De rente in de VS gaat om de door Albert aangegeven reden vroeg of laat vanzelf omhoog, daar hoeft Mr Greasepan niet eens aan te pas te komen. Immers de Amerikaanse Regering zal geen cent meer kunnen lenen (bijv. alleen al om de RENTE op uitstaande schulden te betalen), als het dollarrisico niet wordt "afgedekt".

  2. Grappig dat er in de afgelopen maand ruim driehonderdduizend banen zijn bijgekomen in de VS. Zo’n ‘haperende’ economie lijkt me wel wat.

    Ook opmerkelijk dat de dollar weer aan het stijgen is. Wie is er toch zo dom in deze rotmunt te beleggen?

    Zou dan toch heel misschien de rente in de VS oplopen omdat de investeringen aldaar aantrekken en de vraag naar kapitaal toeneemt?

    Wat we nu zien lijkt immers verdacht veel op het scenario van 1994. Aandelenkoersen in trading range, stijgende rente, sterk aantrekkende VS economie.

    Overigens stikte het in 1994 ook van de doemprofeten met verhalen over crashende dollar, twin deficits, instortende huizenmarkten (Kop in Panorama in 1993: Rienk H. Kamer: verkoop uw Huis nu!) Mind you! Net voor de allergrootste huizenprijsstijging die we ooit gekend hebben.

Comments are closed.