Weet ú wat hieronder wordt verstaan? Vóór gisteren had ik mij daar niets bij kunnen voorstellen. Met enig nadenken was ik misschien op het idee gekomen dat het iets te maken zou kunnen hebben met “in een gemeenschappelijke ruimte geen

viezigheid achterlaten”, of “je mond met mondwater spoelen na het nuttigen van knoflook of uien voor dat je je in gezelschap begeeft”. Zo valt er nog meer te verzinnen. Nooit zou ik echter op de volgende verklaring zijn gekomen.

Sinds gisteren, bij een bezoek aan een restaurant, ben ik weer een stuk wijzer geworden. Let op, want u kunt er misschien uw voordeel mee doen.

Had u ook de naïeve gedachte dat u bij het nuttigen van een maaltijd zelf kon bepalen waar uw grens lag bij het drinken van alcoholische dranken? Als u die grens heel misschien, door uzelf meestal onopgemerkt, gepasseerd was, is er

wellicht wel eens een aardige, ervaren ober geweest die u voorzichtig vroeg of u nog naar huis moest rijden. Allemaal heel vrijblijvend, dacht u.

De tijden veranderen echter en de bureaucratie slaat sneller toe dan ik in ieder geval kan bijhouden. Wat u kunt verwachten, als u uw wijntje of biertje drinkt ter opluistering van uw dineetje in een horecagelegenheid, is dat u nauwlettend door het bedienend personeel in de gaten wordt gehouden. Dat MOETEN zij, want ze horen een diploma “Sociale Hygiëne” te hebben. Een wettelijke eis sinds 1996!

De Horeca heeft dat zelf waarschijnlijk niet al te serieus genomen, want na een controle in het restaurant dat wij bezochten moest de eigenaar als de wiedeweerga een paar personeelsleden, waarvan één al meer dan 25 jaar in het vak zit, naar het examen sturen.

Wat houdt het nu eigenlijk in? Het betekent dat het personeel u moet waarschuwen als zij denken dat u met drinken over de schreef gaat. Als u dus om nog een glas

wijn vraagt en de ober vraagt u of u een spaatje rood niet zou prefereren, dan weet u dat u aan uw grens bent.

Heerlijk toch? U hoeft zelf niet meer op te letten hoeveel u drinkt. De ober is uw hoeder!

En, hier kunt u dus uw voordeel mee doen, mocht u desalniettemin toch enigszins beneveld het etablissement verlaten en bij een alcoholtest boven het toegestane

promillage blijken te zitten, of zelfs een ongeluk veroorzaken, dan kunt u daar dus helemaal niets aan doen! Er is niet goed op u gepast en u kunt de eigenaar van het etablissement aansprakelijk stellen.

En hier kom ik dus pas na 8 jaar achter!!

Bijdrage van Rijo

8 REACTIES

 1. Cabinestaf op lijnvluchten staat onder instructie om passagiers die sterk onder invloed verkeren, water te schenken, omdat ze het verschil toch niet kunnen opmerken. Ik maakte op een Garudavlucht mee , dat een Noorse zeeman zo sterk onder invloed was geraakt, dat hij de rails van de toiletdeur geheel wist te ontwrichten. Zijn Excellentie Minister Pronk van ontwikkelingszaken werd een aantal jaren geleden door de gezagvoerder van een Garudavlucht op Schiphol uit het vliegtuig verwijderd, omdat hij reeds voor vertrek zwaar onder invloed was. Ook de bemanning zelf laat soms de drank vloeien. Om dit onopgemerkt te kunnen doen,schenken zij hun drank uit in waterglazen.

 2. Geldt deze regel ook in bars? Lijkt me fantastisch voor de omzet. Komt U a.u.b de bloemen buiten zetten, maar drink niet te veel.

  Je blijft lachen, toch. Serieus neem ik dit niet. Nou ben ik geen drinker, maar mijn man lust er tijdens gelegenheden best wel eentje (of twee). Ben ik dan de aangewezen persoon om tegen hem te zeggen dat hij genoeg heeft? NEE! Dat wordt knallende ruzie!

  Ik heb het idee, dat als de auteur van dit stuk, er na 8 jaar pas achter komt, de Horeca het ook niet al te serieus neemt. Een van die grijze wetjes.

  Wonder boven wonder werd deze wet wel geschreven, vast door een geheel onthouder (AA?) in overheids dienst. Want winst en plezier stonden niet hoog op de lijst.

  Zucht. Gelukkig wordt er op gelet hoor, want ik word zwaar ziek van alcohol. Dus bij een volgend bezoek aan een gelegenheid neem ik aan dat ze met een emmertje gaan staan wachten.

  Of zat dat niet bij de examen vragen?

 3. Dit inderdaad de meest vage regel van allemaal. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een werknemer van een horeca gelegenheid iemand drank ontzegde. Nu verschilt dit misschien per gelegenheid, maar waar ik rondloop (meestal gelegenheden gerelateerd aan het stevigere muziek genre)gaat dit zeker niet op. Als je drinkt gewoon niet rijden! Ook niet 1 glaasje! Je weet van te voren of je wat gaat drinken of niet, dus wees een spreekwoordelijke vent en neem je eigen verantwoording.

  Tot zover mijn moralistisch gezwam. Dit soort onderwerpen maken mij meestal heel vurig.

 4. Het zou inderdaad heel wat problemen voorkomen als er iemand zou zijn die je niet meer schenkt als je duidelijk over de schreef gegaan bent. Dat heeft op zich niets met bemoeizucht te maken, maar wel iets met sociale controle en verantwoordelijkheid nemen waar anderen dat niet doen! Want in veel gevallen is het natuurlijk erg waar: drank maakt meer kapot dan je lief is! En wat is er mis met enige sociale controle?

  Overigens: sociale hygiëne houdt veel meer in: reinheid van keukens, opslag van voedingsmiddelen, zelfs een handleiding voor het schoonhouden van koelkasten!

  het beste advies is: houd jezelf onder controle en drink zeker NIETS als je nog moet rijden! Wat dat betreft heeft bovenstaande BOB een goede opvoeding gehad en daar ben ik trots op!

 5. Het is een misvatting dat elk bedienend personeelslid in een horeca-gelegenheid over een certificaat Sociale Hygiëne moet beschikken. Deze eis geldt alleen voor leidinggevenden die ook als zodanig in de Drank- en Horecavergunning zijn opgenomen. Overigens is het al sinds lang bij wet verboden om aan kennelijk dronken personen alcohol te schenken. Dit is strafbaar met maximaal 9 maanden gevangenisstraf en geld ook in de privé-sfeer (verjaardagsfeestje)!

 6. Het is wel vaker voorgekomen in de gelegenheden waar ik heb gewerkt in Amsterdam dat Beschonken gasten welverstaan "drank" geweigerd word
  je hebt de vrolijke dronkaart en degene die er al uitgepikt wordt voordat het te laat is 😉

 7. beste heer of dame ik wil weten of mijn sociaale hygine nog geldig is
  mijn sociaal hygine nummer is 40215

  s. demir

Comments are closed.