Dat uw geld door de overheid over de balk wordt gesmeten wist u natuurlijk al lang. Maar twee berichten in de krant van gisteren vielen mij op.


A. Invoering C2000 in gevaar.

B. Bezem door tv-bestel.

De nieuwe radio voor politie, brandweer en ambulance stuit op zo’n grote weerstand bij het personeel, dat de invoering in gevaar komt. Er is te weinig greep op de problemen, waardoor de kans bestaat dat het peperdure maar zwaar haperende systeem alsnog strandt. Het plan was, dat dit nieuwe radiosysteem de hulpdiensten digitaal met elkaar zouden gaan verbinden, zonder hinder van andere radiosignalen.

Daarbij komt nog, dat volgens de onderzoekers de invoering van noodzakelijke, nieuwe meldkamers eveneens een potentiële bom onder het netwerk is. Met andere woorden, een totale mislukking.

Kosten tot nu toe: ruim 800 miljoen euro.

Welk bedrijf kan zich zo’n blunder permitteren? Waarschijnlijk alleen de overheid, want het is hun geld toch niet.

Het huidige publieke omroepbestel moet volledig op de schop, vindt CDA-fractieleider Verhagen.

Hij vindt dat de zendtijd van de drie tv-netten straks direct afhankelijk wordt van het aantal leden per omroep. Het lidmaatschap kost een symbolische euro en de leden moeten meer invloed krijgen op het aanbod van de programma’s van de omroepen, die dus flink met elkaar moeten concurreren.

Hoe?

Het ideaal van Verhagen zou zijn om omroepverkiezingen te houden, net als verkiezingen van politieke partijen. Dan bepalen de leden echt direct hoeveel zendtijd een omroep krijgt.

Het publieke bestel krijgt met de door Verhagen voorgestelde maatregelen een “laatste kans” om te bewijzen dat er voldoende draagvlak is bij de kijkers voor wat de publieke zenders brengen.

De kijkers financieren de omroepen goeddeels zelf door de verplichte betaling van het kijk- en luistergeld, dat sinds twee jaar door de fiscus wordt geïnd.

“Als de CDA voorstellen niet haalbaar zijn, zie ik geen andere weg dan een nieuw systeem, zoals in Duitsland, waar zeer strikte wettelijke voorschriften gelden voor wat op welk net moet worden uitgezonden”. Zegt Verhagen.

Als laatste vermeldde hij nog dat de positie van de commerciële zenders kan blijven zoals deze nu is.

Zou het niet logischer zijn om het hele bestel op te doeken.

Besparing 1.2 miljard euro.

Als omroepen zo graag willen uitzenden, laten zij dan zelf voor de financiering zorgdragen.

Laat mensen toch zelf bepalen wat zij met hun geld willen doen.

Wanneer wordt dat in Den Haag en omstreken eens duidelijk?

1 REACTIE

 1. enneh

  die publieke omroepen krijgen heel veel kijkers bij:

  – studio sport

  – Tour de france

  – olympische spelen

  alsof de commercielen dat niet zouden kunnen voor een fractie van die 1,2 miljard

Comments are closed.