Het tekort op de Nederlandse staatsbegroting wordt steeds groter. Eerst was er geen probleem omdat het tekort *maar* drie procent zou worden. Via 3,2 en 3,3 hoor je nu al 3,5 procent. Dar betekent dat er miljarden euros extra moeten worden bezuinigd.
Dat zit de politicus Gerrit Zalm niet lekker. Om dat aan het gemene volk te verkopen hoorden we hem op de TV zeggen dat de burger daar niet veel van hoeft te merken!
Hoe kan dat nou? Kan op de zorg worden bezuinigd zonder minder diensten te leveren? Kunnen te betalen premies worden verhoogd zonder dat de burger dat merkt? Wie kan me dat uitleggen?
En als dat zo kan, wat is dan het probleem bij de bezuinigingen?
Vanuit Brussel zijn al dreigende woorden geuit en Nederland staat een hoge boete te wachten.
Dat is overigens een tweede ding waar ik niets van snap. Als een land een te groot tekort heeft, en het moet dan nog miljarden euros aan boete betalen, wordt het tekort toch alleen maar groter?
Zou het niet logischer zijn als Brussel dan geld zou geven om het tekort kleiner te maken?? Ze kunnen dat toch gewoon bijdrukken?
Het zou ons niet verbazen als er in de EU studies of voorstellen gaan verschijnen waarin aangetoond wordt dat die 3 % vanaf het begin al te laag was. Maar dat 4 % eigenlijk het juiste getal is. Praktisch alle landen, vooral de grote (bazen) zitten daar immer (nog) onder?
Dan is iedereen gelukkig, en kan het spel opnieuw beginnen met de overschrijding van de 4 %.
Hub begrijpt niet hoe op de zorg kan worden bezuinigd zonder minder diensten te leveren noch hoe een boete het tekort kan verminderen.
Zou het kunnen dat door bezuinigingen en boete er minder corruptie in de toekomst zal optreden, t.t.z. dat de tovenaar minder geld in zijn eigen zak zal steken?
De enige vraag die dan rest is te weten op welke schaal de leerling-tovenaars thans geld in hun zak steken? Maar als het “volk†dat wist, dan begon de Revolutie vandaag nog.
UITSTEL VAN EXECUTIE
Zalm weet, dat hij het gemeen niet nog een keer kan opzadelen met een bezuinigingsronde. Dus haalt hij het bij het bedrijfsleven: dat kan de last het volgend jaar afwentelen op de consument.
Natuurlijk is het logisch, dat Brussel het tekort zou bijspijkeren, maar daar ligt het probleem, want dan houden de grote landen ook de hand op. En dan komt de discussie over de kosten van het lidmaatschap pas echt op gang. Tenslotte zou de Tovenaar het geld terugsluizen en dan is Europa EXIT.
Raar idee misschien, maar zou Zalm niet gewoon een groot aantal ambtenaren en subsidies kunnen schrappen?
Of een publiek TV-net schrappen? Is het echt zo belangrijk dat de NOS straks zowel de Tour-de-France als de olympische spelen als het EK-voetbal op de buis brengt?
Of zouden deze drie evenementen, die bol staan van de commerciële sponsoring, misschien ook prima in beeld gebracht kunnen worden zonder belastinggeld? Zo ja, waarom gebeurt dat dan niet?
Schrap gewoon één, of liever nog twee, publieke netten. Het zal voor sommigen een weekje wennen zijn, en dan mist niemand ze meer.
Krijgen we meteen de kans op een RTL-C (voor de Christenen), een commerciële zender die nu door alle subsidies voor NCRV en EO onmogelijk is.
Het is maar een idee natuurlijk….
Comments are closed.