Dat vindt tenminste Joop Wijn, de Staatssecretaris van Financiën. Hij vindt dat er een Europese afspraak moet komen om het nominale tarief voor de vennootschapsbelasting niet lager te stellen dan 20%.

‘Dat zou de bodem moeten worden’, stelt Wijn. Met deze uitspraak is hij de eerste Europese bewindsman die niet alleen pleit voor een bodemtarief, maar daar

ook een getal bij noemt.

‘Ik merk dat er een “race to the bottom” aan het ontstaan is. Als deze concurrentiestrijd doorgaat, dan eindigen we met een nultarief. Deze concurrentiestrijd moet een keer stoppen en ik zou er zeer voor zijn als we binnen de Europese Unie echt tot harmonisatie zouden komen.’

Ja, stel je voor dat deze belasting naar nul zou dalen! Zou dat een ramp zijn?

In eerste instantie wordt gedacht in Nederland de vennootschapsbelasting met 5,5 % te verminderen (per jaar is dat 2,7 Miljard euro), en te brengen op 29 %, om daardoor de concurrentiepositie te verbeteren. (Ierland heeft maar 12,5 %)

Joop Wijn zegt er wel bij dat de inkomsten voor het Rijk niet mogen dalen. Dan wil hij kennelijk andere belastingen weer verhogen! Zou hij niet op het idee kunnen komen dat het Rijk dan de uitgaven gewoon met datzelfde bedrag verlaagt?

Als Nederland al uit de EU treedt, is die 2,7 miljard er onmiddellijk heel dik uit. Kan hij nog meer verminderen en de concurrentiepositie nog meer verbeteren!

Weer een reden om uit de EU te stappen,

en zeker de EU niet meer macht te geven door mee te doen aan de komende verkiezingen voor een Parlement: STEM NIET!

1 REACTIE

  1. We betalen op dit moment 9 miljard euro aan de EU, waarvan we zo’n 5 miljard in subsidies terugkrijgen. Die 4 miljard zou sowieso al mooi gebruikt kunnen worden voor verdere lastenverlichting. En over die overige 5 miljard subsidies kunnen we ook een behoorlijk deel bezuinigen, want het meeste gaat naar de boeren. Deze laatste hebben veel meer baat bij lagere overheidslasten dan kunstmatig hoge prijzen. Joop, doe eens je huiswerk, daar word je door ons voor betaald en hou eens op met die onzin uit te kramen over te lage belastingen.

Comments are closed.