Wie zijn oor bij de tandheelkundige faculteiten te luisteren legt, krijgt te horen dat er in Nederland minder dan honderd goede tandartsen zijn, bijna allemaal gevestigd in de randstad.

Door de overheid schijnt te zijn vastgelegd dat iedere tandarts voor dezelfde verrichting hetzelfde bedrag moet rekenen.

Is dat niet vreemd? Hoe is het mogelijk dat bij iedere tandarts een bepaalde behandeling hetzelfde kost, terwijl de kwaliteit van het werk zo uiteenloopt?

In wiens belang is deze blijkbaar wettelijke bepaling?

Vermoedelijk in ieder geval in het belang van de zwakke broeders onder de tandartsen die hetzelfde mogen rekenen als de besten in het vak!

Toch wel vreemd, want je zou denken, dat de praktijken van de beste tandartsen zwaar overbelast raken, naarmate bekend wordt dat zij beter zijn dan de andere tandartsen.

Of zouden er manieren zijn, waarop de betere tandarts toch wat meer kan berekenen? Hier of daar een goed gehonoreerd verrichtinkje meer soms?

Want vreemd gehonoreerde verrichtingen zijn er zeker! Zo mag de tandarts een bedrag op de rekening zetten voor het bepalen van bepaalde handelingen die hij gaat verrichten! Dit is hetzelfde als wanneer de pompbediende een bedrag zou mogen berekenen voor het bepalen van de hoeveelheid olie die hij gaat bijgieten!

Waarom protesteren de tandartsen eigenlijk niet tegen het feit dat de beste tandarts niet meer mag rekenen dan de slechtste?

Of is het misschien zo dat de tarieven zozeer aan de hoge kant zijn, dat zelfs de beste tandarts er mee tevreden is, terwijl de slechte tandarts zijn handen dichtknijpt omdat hij door flink aan te poten, eveneens een hoog inkomen kan verwerven?

Zou het niet beter zijn, als de tandartsen gewoon vrijelijk met elkaar mochten concurreren, net zoals cabaretiers, loodgieters en acteurs?

Ook dan zullen zij nog genoeg verdienen, want aan aantal jaren geleden heeft de overheid zoveel tandheelkundige faculteiten gesloten dat toen al berekend kon worden dat er een groot tekort aan tandartsen zou ontstaan.

Hoe zou de domme overheid aan dit heel erg domme idee gekomen zijn?

————————

*)Door: Hugo van Reijen

13 REACTIES

 1. Waarom mag een tandarts niks rekenen voor het bedenken van wat er moet gebeuren? Dat kost toch ook tijd?

 2. Natuurlijk mag de tandarts kosten berekenen als hij aan het denken is, vooral bij heel lange denktijden. Ik heb het hier echter over bepalingen die slechts seconden in beslag nemen, net zoals het bepalen van de oliestand in een auto om te zien, hoeveel bijgegoten moet worden. Dergelijke handelingen zijn in alle andere beroepen bij de prijs van consulten of andere handelingen inbegrepen. Door alle kosten zo op te splitsen wordt het inkomen van de tandarts flink opgepept.

 3. En is er dan ook een manier om te weten welke 100 tandartsen in de Randstad goed zijn ? Ik ben namelijk niet zo tevreden over mijn tandarts.

 4. Zoals in Nederland de laatste decennia gebruikelijk is, is ook de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkunde NVT, evenals de meeste beroepsverenigingen een gewone belangenvereniging en DUS simpelweg een verlengstuk van de overheid. Goed om te weten.

 5. Nogal kortzichtig en dom, een pompbediende vergelijken met een tandarts. Een kroon is niet zomaar een kroon zetten! Er zijn zoveel variabelen om te besluiten om een kroon te vervaardigen, hoe en waarom leer je op een universiteit. Vraag als patient meer aan de tandarts en kom niet met het domme (waar het op neerkomt) `ze verdienen te veel`.

  • wat is er mis met een pompbediende!!!!!!!!!
   vroeger stonden jullie gewoon op de markt!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. [3] Het klopt vast dat er betere en slechtere tandartsen zijn. Net zoals er betere en slechtere automonteurs, betere en slechtere hartchirurgen, betere en slechtere huisartsen, beter en slechter onderbouwde opinies….

  En tegenwoordig kan er voor denken helemaal niks meer gedeclareerd worden. Als je ook nog rekening houdt met stijgende loonkosten van personeel, materiaal, onroerend goed etc en op hetzelfde moment de tarieven nauwelijks stijgen dan valt het allemaal wel mee. De tandartsen in Nederland zijn een van de goedkoopste van Europa! (muv oostblok)

 7. De "domme" overheid is helemaaaal niet eens zo dom …. Net zo goed als dat zij terdege weten dat collectiviteit, gelijkheid en "rechtvaardigheid" in Nederland volledig stoelt op de zeer belangrijke en kardinale volkskaraktertrek en mentaliteit … Met name dat van de AFGUNST en jalousie …

  Want volgens die volksverwachting moet een ieder die aan bepaalde MINIMUM eisen voldoet immers ook automatisch en totaaaal gelijk zijn danwel als zodanig verklaard worden … Niks geen uitzonderingen elke professie is aan een soort CAO gebonden, want zoooo wenst het gepeupel dat … Vooral als men heeft "doooorgeleerd".

  Laat dan ook zowat de enigen die in Nederland nog aan die dwangregels weten te onsnappen in feite de haute cuisinekoks en eettenten zijn. Maar ik heb de hoop nog niet opgegeven en wacht geduldig op de dag dan een uitgelezen maaltijd bij de Librije niet meer mag kosten dan bij MacDonald … om de hoek …

  Toch ben ik bang dat tenten als de Librije dan eerder dicht gaat … of in besloten smulclubjes morferen … net als steeds meer competente tandartsen zich tegenwoordig oraalcosmetsche specialisten noemen … zodat zij honoraria kunnen bedingen hoe mooi en aestetisch een gebit er uit ziet.

  Het voetvolk kan de pot op … zij verdienen niets meer of beter … er is hier helemaal niets loos …!

 8. DE leeringh is … men moet in Nederland NIETS proberen te veranderen of te doen veranderen. En al zeker niet op basis van allelei impotente politieke fantasietjes en dromerijen (het libertarisme inbegrepen). Want het enige wat men kan doen is alles te doen om de eigen lot te verbeteren … in plaats van als maar te klagen …

  PS: Een jaar geleden liet ik mijn gebit totaaal restaureren door een bekende oraalcosmetisch specialist in Hilversum waar hij 47 duzend pleuros voor rekende. Maar wat volgens mij tot de laatste cent verantwoord en waard is … ook al omdat het van de (Amerikaanse) belastingen volledig aftrekbaar is. Nu zeg ik het alleen maar om te bewijzen dat het hier nog niet zoooo slecht is en het nog steeds heel anders kan …

 9. WAAROM MOET IEDERE3EN DEZELFTE TANDEN HEBBEN, HET LIJKT WEL EEN SOORT PLICHT OM ALLEMAAL MAAR EEN BEUGEL TE NEMEN?! Het is toch juist ook mooi als je, je orignele tanden nog hebt? Ik vind het dikke onzin dat iedereen alijd maar dezelfte tanden moet krijgen door die beugels….

 10. ik wil tandartsassistnte worden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.