Een van de reclamekreten om de burgers tot stemmen te brengen is bovenstaande titel. Maar dan wel met een uitroepteken!

Dit is puur flauwe kul. Iedereen die even nadenkt, zal dat begrijpen. Het gevaar zit hem in de politieke taal die de niet-nadenkende burger enige vrees inboezemt.

Laten we eens zien wat het inhoudt.

Het zou kunnen betekenen dat als je niet stemt, je het recht op vrije meningsuiting verliest. Dat staat er immers? Maar neen, zo bedoelen ze het ook weer niet.

Dus heb je dat recht wel, en kun je dus gerust zeggen dat je het ergens niet mee eens bent.

Je kunt het wel omdraaien. Iemand die gestemd heeft, is akkoord en verantwoordelijk voor wat er uitkomt; die moet dus verder zijn mond houden.

Een andere benadering is, dat als je niet stemt, dan heb je niet je best gedaan om de politiek te veranderen. De drogreden die hierin zit, is dat het suggereert dat je door je stem de politiek kunt veranderen. En dat is een waanidee. De kans dat jouw stem net de stem is die voor een bepaalde partij een zetel meer oplevert, is praktisch nul. En zelfs als die minuscule kans er is, dan komt er een mijnheer of mevrouw bij de andere 700 (hoeveel ook al weer?) waarvan je moet afwachten welke compromissen die 1/700ste bereid is te sluiten.

Bovendien verdwijnen na verkiezingen de partijprogramma’s als eerste in de prullenbak. Al kun je dit laatste niet van tevoren bewijzen, de ervaring leert dat dit zo gebeurt.

Dus, je bent meer vrij en hebt meer recht van spreken als je NIET STEMT.

————————————————–

Een ander argument tegen stemmen is dat het irrationeel is.

De kans dat je individuele stem doorslaggevend is, is verwaarloosbaar klein.

Zie o.a. Henry Sturman’s uitstekende artikel “Misvattingen Rond Verkiezingen”:

http://henrysturman.com/dut…

En meer artikelen hier:

http://www.againstpolitics….