Theo van Gogh is mijn vriend geworden! Tot nu toe heb ik vaak over zijn columns enige bedenkingen gehad. Maar nu heeft hij alles goed gemaakt met een zeer duidelijke en overtuigende column in de METRO van afgelopen vrijdag 28 mei.*)

Hij geeft daarin glashelder een reeks argumenten waarom je NIET moet gaan stemmen voor het Europarlement.

De argumenten va Theo van Gogh zijn vooral gericht het praktische. Het heeft geen zin, duidelijk is gebleken dat alles toch wordt bedisseld buiten de kiezer om. Invloed heb je niet, terwijl het voor de politici van groot belang is dat je gaat stemmen.

Daarvoor wringen ze zich nu in allerlei bochten en wordt er een hoop geld uitgegeven om de kiezer naar de stembus te lokken.

Het doet er niet toe WAT hij stemt. Als hij maar stemt! Ze zijn vreselijk bang dat het opkomstpercentage wee lager dan 30 % zal worden. Al zou me dat erg meevallen, want na die stortvloed van publicaties van politici en vooral ook van de media, zullen er waarschijnlijk meer mensen gaan dan de vorige keer. En als ze meer dan 31 % halen, zullen ze al tevreden zijn en zeggen dat de belangstelling van de burger groeiende is!

Bij de ramingen over opkomst, viel me één punt bijzonder op. Men raamt dat het opkomstpercentage in België het hoogste van Europa zal zijn: namelijk 76 %. Als je dan bedenkt dat de Belgen gedwongen worden om naar de stembus te gaan (letterlijk, echt waar) en dat dan 24 % ondanks die dwang niet gaat, dan petje af voor die zelfstandige mensen. Ben wel benieuwd wat er met hen gaat gebeuren. Gelukkig hebben ze ook daar nog niet zoveel gevangenissen dat ze er een kwart van de bevolking in kunnen opsluiten.

Los van de praktische argumenten, zijn er ook nog de morele argumenten.

Tussen nu en 10 juni zullen we nog regelmatig op die verkiezingen terugkomen. Voor vandaag zeg ik met Theo van Gogh: gebruik je verstand en STEM NIET.

———————————————

*) U kunt deze alsnog nalezen via de site:http://www.clubmetro.nl/

Uitgebreider advies van Frank van Dun kunt u vinden op:

http://www.libertarian.nl/N…

3 REACTIES

 1. Democratie betekent in mijn woordenboek dat het parlement de regering kan naar huis sturen.

  Hayek, die wil het parlement splitsen in een kamer die wetten maakt en een kamer die de regering controleert.

  In de EU worden “wetten” gemaakt door de raad van ministers (uit de nationale regeringen), dus niet door het parlement. Het parlement neemt enkel deel aan de besluitvorming (Koen Lenaerts en Piet Van Nuffel, “Europees Recht in Hoofdlijnen”, Antwerpen/Apeldoorn, Maklu, 2003, 3de herziene uitgave, paragraaf 346).

  De regering stricto sensu van de EU is de Europese commissie.

  Heeft het Europees parlement misschien daarop enige controle? Ja, theoretisch is de Europese (waarom moet dat adjectief Europees er steeds bij?) commissie politiek verantwoordelijk tegenover het Europees parlement, maar door het loodzware meerderheidsvereiste en het collectieve karakter van de afkeuring blijft dit controlekanaal eerder theoretisch en moet het voor echt uitzonderlijke situaties gereserveerd blijven (Lenaerts en Van Nuffel, op. cit., paragraaf 352)

  In geen enkel opzicht een democratie, dus. Oei, wat nu gedaan?

 2. Het is werkelijk ongelooflijk, dat onze zuiderburen dit allemaal pikken, te worden gedwongen voor een dictatuur te stemmen. In plaats van de eeuwige taalstrijd met elkaar aan te gaan zou ik als Belg zorgen dat deze archaische wet verdwijnt en zo spoedig mogelijk, of massaal te weigeren om te stemmen. Dat zou een mooie slag zijn voor die landsverrader Guy Verhofstad en zijn trawanten.

 3. Verhofstadt vervalst de verkiezingen. Hij voert een lijst aan terwijl hij hoegenaamd niet van plan is te zetelen. Overigens is hij al lang vergeten hoe het woord "liberaal" gespeld moet worden. Hier kunt ge dus niet voor stemmen. Als er geen liberalen meer op onze lijsten staan, is het beter om gewoon blanco te stemmen (aangezien de wet ons helaas verplicht aan dit circus deel te nemen)

Comments are closed.