Door alle commotie rond de verkiezingen zou ik haast een bijzonder persbericht van de belastingdienst hebben gemist. In hun verwoede strijd om belastingbetalen maar zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben de graaiers uit Apeldoorn weer iets nieuws verzonnen.

Ondernemers moeten (ja, MOETEN) vanaf 1 januari 2005 electronisch aangifte gaan doen voor de omzetbelasting (je weet wel, die heffing die alles 19% duurder maakt). Loonbelasting en vennootschapsbelasting volgen in 2006.

Om het gemakkelijk te maken zijn er verschillende methoden om electronisch te melden dat je graag geld wilt afdragen.

Een daarvan is aangifte doen via de administratie-software. “Daarvoor moet uw softwareleverancier u wel een nieuwe release leveren…”. Maak je gebruik van zelfgemaakte software, dan is ’s Rijks Incassobureau niet te beroerd om de helpende hand uit te steken: “De Belastingdienst kan u namelijk helpen bij het aanpassen van uw software”. Geweldig! Om belasting te betalen moet ik eerst ook nog even in de buidel tasten om uberhaupt aan die perverse verplichting te kunnen voldoen!

Natuurlijk zal het voor de Belastingdienst wel een stuk eenvoudiger en efficienter worden om al die miljarden te innen. Het scheelt natuurlijk enorm veel arbeidskracht als al die ouderwetse formulieren niet met de hand uit de blauwe envelop gepeuterd moeten worden. En niet te vergeten het scannen en archiveren van de formulieren, da’s dan ook niet meer nodig.

Als de invoering van de verplichte electronische aangifte ertoe zal leiden dat, pak ‘em beet, een derde van het ambtenarenbestand bij de belastingdienst de zak krijgt, dan heb ik natuurlijk geen enkel bezwaar meer. Dan wordt belastingbetalen ineens een stuk(je) leuker!

4 REACTIES

 1. BELASTINGCULTUUR LEUKER

  Wie heeft er ooit gehoord van MINDER ambtenaren -al dan niet op belastingen-

  Hier wordt menskracht vrijgespeeld t.b.v. nog meer afpersing van en controle op de horige "vrije ondernemer" en de "belastingplichte onderdaan".

  Bovendien kunnen electronische gegevens veel beter gemanipuleerd worden dan papieren. Leuk als je achteraf bezwaar wilt maken tegen je aanslag.

 2. Er is een probleem met alle staats-software en -websites: die werken alleen goed op Microsoft Windows computers met Internet Explorer. Hierdoor worden ondernemers die met andere PCs werken (zoals Apple en Linux) gedwongen om een Wintel bak (of emulatie software) te kopen om aangifte te doen.

  Dit is pas echt pervers. Om een monopolist het leven makkelijk te maken wordt je gedwongen om mee te werken aan het tot stand brengen van een ander monopolie. Ik werk niet met Windows vanwege de oostblok uitstraling van die software en omdat er veel betere computers beschikbaar zijn. En ik vind natuurlijk Bill Gates en Steve Ballmer een stel griezels.

  Als onze slimme bureaucraten hun internet sites volgens de officiele normen zouden maken — zie http://www.w3.org — was er niets aan de hand geweest. Maar dit kunnen of willen zij niet en Gerrit Zalm doet ook geen moeite om hier iets aan te veranderen.

  Wel leuk als die 30% bureaucraten weg moeten, misschien kunnen zij worden omgeschoold tot programmeur van technisch goede websites…

  P.S. Je kunt ‘screen shots’ maken als bewijs van wat je online hebt ingevuld.

 3. BELASTINGCULTUUR EN STAATSMONOPOLISME

  Tuurlijk heeft MacPoster groot gelijk.

  P.S. Ook fraude en fraudebestendigheid werken twee kanten op. Maar een frauduleuze belastingambtenaar zal waarschijnlijk toch aan het langste eind trekken, want ook screenshots vallen, geloof ik, te manipuleren, m.a.w. zullen mogelijk niet als bewijs worden geaccepteerd.

Comments are closed.