Lang hebben we erop moeten wachten, maar nu krijgen we toch eindelijk de mogelijkheid om via UMTS te gaan communiceren. Telecomgigant Vodafone gaat als eerste de UMTS diensten aanbieden, die beeldtelefonie en supersnel mobiel dataverkeer mogelijk maken.

Enige jaren geleden betaalden de verschillende telecombedrijven voor de Nederlandse UMTS licenties zo’n 2,7 miljard Euro aan de overheid. De overheid was blijkbaar ineens eigenaar geworden van een techniek die ze zelf nooit zou kunnen ontwikkelen.

Door het betalen van die enorme bedragen is de introductie van de UMTS diensten enorm vertraagd. Sommige telecombedrijven hebben zelfs op het randje van faillisement gebalanceerd, omdat ze eigenlijk de enorme kosten niet konden dragen.

Aan de andere kant heeft de overheid met het geld natuurlijk zeer veel nuttige zaken van algemeen belang gefinancierd. Zo is er 800 miljoen ‘geinvesteerd’ in het JSF project, worden de prachtige Betuwelijn en de broodnodige HSL aangelegd, is het hoofdkantoor van het UWV opgeknapt en was er wat geld voor de bekostiging van de EU uitbreiding.

Nu is dus de tijd aangebroken, dat de consumenten en het bedrijfsleven, de 2,7 miljard aan gebakken lucht kunnen gaan ophoesten. Want dat bedrag moeten de telecombedrijven natuurlijk wel weer terugverdienen. Het grote graaien door de overheid, zo blijkt maar weer, zorgt voor kostenverhoging en stagnatie. Geen wonder dat de economische groei zo tegen valt.

4 REACTIES

 1. UMTS en de NATIONALE ECONOMIE

  Vraag: Misbruikt de overheid de nationale economie om haar grip op de macht, of misbruikt zij de macht om haar grip op de nationale economie te verstevigen ?

  Mijn antwoord: beide wegen leiden tot slavernij, zoals we dagelijks ondervinden.

 2. Met de geforceerde schaarste bij de veiling van UMTS bandbreedte – geforceerd want er werden minder licenties aangeboden dan er marktpartijen waren – heeft de overheid een enorme aderlating van de telecom industrie geforceerd en voorheen financieel gezonde bedrijven op de rand van het bankroet gebracht.

  Hierdoor is UMTS jaren later op de markt gekomen en zal het ook nog jaren te duur blijven voor Jan met de pet.

  Een vreemde gang van zaken voor Socialistisch Europa dat – voorheen – zaken als ‘een auto voor iedereen’ en meer van dat moois, hoog in het vaandel had staan…

 3. LEVE UMTS, LEVE HET NIEUWE NATIONAAL SOCIALISME

  We zien hier een schoolvoorbeeld van collectivistische zelfverrijking en misbruik van particulier initiatief door de moderne uitgave van het Nationaal Socialisme op Europees niveau. Overigens "wedijveren" INTERNATIONALE MONOPOLIES en collectivisten (socialisten, z.g. liberalen, fascisten, en wat dies meer zij) om het hardst, als het gaat om zelfverrijking, corruptie en machtsmisbruik.

  Daarom dienen politieke en economische macht strikt te worden gescheiden. De tijd dringt.

Comments are closed.