Hoera! Het nieuwste boek van Thomas Szasz is beschikbaar! Thomas Szasz is de libertarische hoogleraar van Syracuse, New York, die veel prestigieuze prijzen heeft gewonnen.

Ik weet niet hoeveel jongeren in deze tijd hun best doen om de boeken van T.S. te lezen. Wel kan ik zeggen dat 20 a 30 jaar geleden, de boeken van T.S. door libertariers verslonden werden. Hij is een briljant schrijver, en ik zie dan ook met spanning uit naar het moment dat ik dit nieuwe boek kan lezen. Vrijheid is meer dan economie alleen!

In tegenstelling tot de meeste libertariërs, houdt Szasz zich weinig bezig met de economie, en veel met de aspecten van vrijheid die ieder van ons direct en hevig raken. In zijn circa 30 boeken en honderden artikelen bespreekt Szasz de beschikking over ons meest dierbaar bezit: ons lichaam.

Onder zijn meest geliefde boeken zijn ‘Ceremonial Chemistry’ en “Our Right to Drugs,” waarin hij afrekent met wat wij in Nederland noemen, “de opiumwet.” Zijn boek “Fatal Freedom” analyseert o.a. de Nederlandse Euthanasiewet.

In zijn vorig jaar gepubliceerde boek “Liberation by Oppression” vertelt hij o.a. de geschiedenis van drie beroemde gekken, waaronder schilder Vincent van Gogh.

In “Faith in Freedom” neemt Szasz de visies van bekende libertariërs onder de loep. O.a. John Stuart Mill, Bertrand Russell, Ludwig von Mises, Friedrich Hayek, Murray Rothbard en Ayn Rand worden langs de Szasziaanse meetlat gelegd.

“Faith in Freedom” is bij iedere boekhandel te bestellen. Het kost circa 45 euro.

1 REACTIE

 1. Ah, Bertrand Russell een liberteir.

  Volgens Friedrich von Hayek was Bertrand Russell “a contemporary socialist who has inherited the liberal tradition”. (“The Road to Serfdom”, University of Chicago Press, 1944, p. 144)

  Voor Ayn Rand dient

  “what Russell was able to perpetrate because people thought they “kinda knew” the meaning of the concept “number”

  vergeleken met

  “what the collectivists were able to perpetrate because people did not even pretend to know the meaning of the concept “man””.

  {“Introduction to Objectivist Epistemology”, Binswanger & Peikoff (eds), Meridian Books, 1990, 2nd expanded edition, pp.50-51).

  Blijkens Laissez Faire Books beperkt Szasz zich in zijn boek tot het herhalen van zijn zwanezang dat psychiatrie, door het opsluiten van mensen, een van de grootste gevaren is voor vrijheid in de moderne wereld. Ook blijft Szasz beweren dat Nathaniel Branden, Ludwig von Mises, Friedrich von Hayek en Murray Rothbard het bij het verkeerde eind hebben. http://www.lfb.com/index.php

  Wie denkt Szasz wel dat hij is? Om Ayn Rand te parafraseren, wat gaat Szasz nu perpetreren?

Comments are closed.