Op 26 juni schreven we over het terrorisme in Nederland dat mensen die hun mening uiten bedreigt en dwingt met het uiten van hun mening op te houden.

De lijst bedreigde mensen neemt toe. We horen nu dat ook Dick Advocaat, voetbaltrainer, met zijn werk gaat stoppen omdat hij bedreigd wordt door een aantal fanatici die geloven dat hij een verkeerde beslissing genomen heeft. En dit overigens niet kunnen bewijzen!

Een fanatisme dat door de media hevig wordt aangewakkerd. Het gaat echt boven normale, scherpe fatsoenlijke kritiek als bij voorbeeld een media showfiguur als Jan Mulder in NOVA oproept om Advocaat te stenigen of op te hangen. En dat op zo’n wijze dat het als “echt” over komt, niet als overdreven grap.
Je zult straks maar iemand hebben die dat gaat uitvoeren.
Laten we daarom waar we maar kunnen dit “demoniseren” afkeuren. Theo van Gogh noemde het in zijn Metro column “debieliseren”.

De lijst bedreigden, (om verschillende redenen) wordt langer en langer. Fortuyn, Cliteur, Verdonk (?), Spruyt, Advocaat, en nu Hirsi Ali Ayaan, wie volgt?

Waar ligt de grens tussen “vrije meningsuiting” en het “dreigen met geweld”? Het lijkt nuttig dat ook in het libertarisme eens nader te omschrijven.

De overheid faalt in het vervullen van haar mogelijk enige echte taak: de veiligheid voor de burger. Zij heeft het te druk met razzia’s op eerzame aardbeienplukkers. (zie ook 26 juni)

2 REACTIES

 1. Zie ook dicussie over "HAAT ZAAIEN" en het "ketchupcomplot"

 2. Hub vraagt waar de grens ligt de grens tussen "vrije meningsuiting" en het "dreigen met geweld”.

  Dit gezelschap kent de stellingen van Walter Block in zijn boek “Defending the Undefendable” hieraangaande.

  Daartegenover staan de stelling van Tibor Machan in zijn boek “Classical Individualism” (Routledge, 1998) en de stelling van Frank van Dun in zijn paper “Natural law and Jurisprudence of Freedom” op zijn site http://allserv.rug.ac.be/~f

  Machan p.71
  Block makes it appear that from a free-market point of view, nothing but coercion constitutes evil conduct.
  Clearly one can betray friends, debase an ideal, lack courage, act imprudently, and do all kind of moral wrongs without coercing anyone.

  Frank p.4
  Block’s concept of mental aggression covers such diverse phenomena as libel, blackmail.

  Frank p.6
  Demonstrably harming a person by telling lies entitles the victim to compensation.

Comments are closed.