Deze week werden de EU-leiders het eens over het concept van de Europese Grondwet en vertelde premier Balkenende dat hij bijna alles had ‘binnengehaald’

Hier waren de andere partijen zoals VVD en PvdA het niet mee eens, want Balkenende had de Nederlandse zaak behoorlijk in de steek gelaten, zoals het laten liggen van een oplossing voor de handhaving van het euro-stabiliteitspact en de enorme netto-afdracht van de betalingen aan de EU, waarmee de premier in feite met lege handen terugkwam.

Ook werd deze week bericht in de Financial Times dat na de smadelijke nederlaag die de Eurofiele politici hadden geleden in de verkiezingen, deze zelfde politici zouden zorgen om de Europese Grondwet er versneld doorheen te drukken.

Beide berichten getuigen van een enorme wereldvreemdheid tezamen met een flinke dosis arrogantie en machtspolitiek van de Eurocraten tegen beter weten in. Balkenende en andere Eurofielen beseffen blijkbaar niet dat zij een verliezend spel aan het spelen zijn. Langzaam maar zeker begint de tegenstand behoorlijk toe te nemen, getuige de erbarmelijk lage opkomst tijdens de verkiezingen (de laagste ooit) en de keuze op de Eurosceptische partijen in het Europarlement. Hoe iemand als Balkenende nu nog met droge ogen kan beweren, dat er veel op het ‘spel’ staat met de EU-grondwet is voor mij een raadsel.

Uit de geschiedenis is gebleken dat wanneer de politieke elite geen notie neemt van de mening van hun eigen volkeren dit hen in de toekomst flink zal opbreken. Het is een weg die langzaam maar zeker wordt afgelegd, van onvrede naar tegenstand tot aan vijandschap aan toe. Hoe kunnen volwassen politici deze toenemende onvrede en tegenstand toch altijd maar blijven negeren?

Aan het gedrag van onze premier is nu wel duidelijk dat deze totaal buiten de werkelijkheid heeft begeven. Zal hij nog tot inkeer komen of gaat hij de geschiedenis in als de grootste onbenul die ooit geleefd heeft. De tijd zal het leren.

Albert Spits is bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting

3 REACTIES

 1. De grootste onbenul is volgens mij Wimpie Kok geweest. Balkenende is ook een lulletje, maar zit opgescheept met de brokken van Kok….

 2. COCK OF DE SUPEROPLICHTER VAN DE SCHATKIST ?

  Oplettende kijkertjes naar (en lezertjes van) de verrichtingen van WILLEM COCK zouden mogen concluderen, dat dit SOCIALISTISCHE heerschap zijn leven lang -naar mijn gevoel- niets anders gedaan heeft dan gegoocheld met geld van vakbondsleden, belastingbetalers en bedrijfsleven richting eigen zak. Ik zou dat liever GELEGALISEERDE OPLICHTING noemen dan "onbenul"lig.

 3. [1] Wie was minister van financiën onder Kok?
  Toch zeker dat ie enorme vvd hypocriet
  Gerrit Zalm.
  Mag ie nu ook de rommel opruimen die hij zelf heeft gemaakt.
  Dat doet hij dan ook op kosten van de minder bedeelden in onze samenleving.
  En onze domme JP doet lekker met hem mee.
  Hoezo Christelijk democratisch appél?
  Maak daar maar vvd 2 van !

Comments are closed.