Alexander stuurde ons het bijgaande verhaal dat vandaag gepubliceerd werd in METRO. (met dank)
Normaal plaatsen we in HUBlog vooral korte stukjes die snel een fundamenteel inzicht trachten te geven over actuele gebeurtenissen.
Maar het dit verhaal is zo spannend, en kan zulke grote consequenties hebben, dat we het u niet willen onthouden.
Waarbij we diep in ons hart hopen dat het niet zo’n vaart zal lopen, maar ondertussen toch bang zijn voor de anti-libertarische ontwikkelingen in onze maatschappij.

Het METRO artikel:

De mensen achter de aanslag op Rita Verdonk
door Bas Paternotte

Minister Verdonk wordt op 16 juni bij het naar binnengaan van het Bijbels Museum aan de Herengracht in Amsterdam door twee vermomde actievoerders, die zich voordeden als cameramensen, besmeurd met tomatenketchup. De actievoerders zijn gearresteerd, een voorbijganger kijkt naar zijn besmeurde fiets.

Minister Rita Verdonk (VVD) van Vreemdelingenzaken en Integratie werd vorige week met ketchup besmeurd door twee vrouwen die zich voordeden als leden van een cameraploeg.
Eén van de daders blijkt een prominente activiste te zijn. Metro deed onderzoek en kwam terecht in een web van complottheorieën. Eén daarvan lijkt steekhoudend te zijn.

Terwijl Rita Verdonk vorige week donderdag het Amsterdamse Bijbels Museum binnenloopt om een toespraak te houden, springen twee vrouwen naar voren. Ze proberen haar te besmeuren met een fles ketchup. De schade blijft beperkt tot wat ketchup op haar jurk.
De bewaking van de liberale minister weet de twee daders vrijwel direct in de kraag te vatten. De aanslag op Verdonk doet onherroepelijk terugdenken aan de taart-actie tegen Pim Fortuyn in maart 2002. Het lijkt er ook op dat de ketchup-actie uit dezelfde hoek komt; de links-radicale. Diezelfde avond nog wordt de aanslag opgeëist door een actiegroep die zich ‘Section Eight’ noemt. In een radio-uitzending van RTV-Noord Holland komt een anonieme man telefonisch aan het woord. Hij zegt onder meer bewust gekozen te hebben voor ketchup vanwege de kleur rood.
Daarnaast moet de regering het asielbeleidbinnen twee weken terugdraaien.
Anders sluit de man moord niet uit, getuige het gesprek: Section Eight: “Dan zullen wij verdere stappen ondernemen.”
Interviewer: “En daarbij is dus moord niet uitgesloten?”
Section Eight: “Zoals ik al zei, ik stel niks uit. IK sluit! NIKS! uit!”
Interviewer: “Nou ja, dat klinkt nogal rigoureus, bent u zo’n rigoureuze groep?
Section Eight: Wij zijn geen gizoreuz, reuz eh groep, wij komen op voor de samenleving…”
Dan refereert de beller aan Pim Fortuyn:
Section Eight: “Pim Fortuyn was een radicaal ehhhhhhhh fenomeen …Hij heeft goede dingen en slechte dingen, maar bracht ze op het verkeerde moment…Minister Verdonk daar kan het zelfde mee gebeuren, zij heeft goeie dingen en slechte dingen, maar slechte dingen hebben de overhand en het totale in haar hoofd geslagen integratiebeleid dat ze nu invoert dat zal ze snel genoeg moeten her-terug-zien…”

Inderdaad weinig Algemeen Beschaafd Nederlands maar wél een verkapte doodsbedreiging. De 22- jarige man werd maandag opgepakt.
Hij was relatief gemakkelijk te traceren. De man belde vanuit de Amsterdamse Schinkelbuurt. In deze week ligt ook een studio van de omroep.
De advocaten van de twee vrouwen nemen direct afstand van het telefoongesprek naar de regionale omroep: “Ze hebben part noch deel aan deze telefonische bedreiging. De twee zijn zeer verontwaardigd dat de beller verband legt tussen zijn dreigementen en de ketchupactie. Ze hebben geen wetenschap over de persoon van de beller en evenmin over de genoemde actiegroep.”
Op het internet doen al snel de meest wilde geruchten de ronde.
Er zou sprake zijn van een links dan wel rechts complot of het zou slechts om een onschuldige ludieke actie gaan. Eén theorie líjkt volgens sommigen steekhoudend.

‘De Anti Fascistische Aktie (AFA) uit Leiden zit erachter’.
De AFA werd opgericht in 1992.
Naar eigen zeggen om een tegenwicht te bieden aan het oprukkende extreem-rechts in de vorm van Hans Janmaat en zijn Centrumdemocraten.

De ‘huisfotograaf’
Metro stuit tijdens de zoektocht in de wirwar van theorieën vaak op de naam van freelance fotograaf Thomas Schlijper, een naam die bekend is bij Peter Siebelt. De fotograaf, bekend van zijn prachtige foto’s van Amsterdam, is vaak aanwezig bij acties van milieuactivisten en van de kraakbeweging. Op zijn eigen website zijn tientallen foto’s te
vinden van kraakacties, dierenbevrijdingen en een gewelddadige actie tegen een McDonald’s.
In een interview op de website Netkwesties verklaart Schlijper zijn aanwezigheid bij deze acties:
“Ik weet af en toe waar en wanneer een actie gaat plaatsvinden. Daarbij hanteer ik een ethische afweging. Als journalist wil je enerzijds niet je kostbare netwerk kwijtraken en aan de andere kant maak ik alleen foto’s als het geen schade toebrengt aan de maatschappij en zeker niet aan mensen. Bovendien worden er bij zoveel media
van tevoren acties of demonstraties aangekondigd.” Volgens Siebelt is Schlijper de ‘huisfotograaf’ van de AFA. “Hij is altijd overal bij en fotografeert ook voor linkse bladen als Ravage. Ik heb redenen om te vermoeden dat hij één van de twee daders van de Verdonk-actie persoonlijk kent.”

De kern van de organisatie bestaat uit een aantal mensen die naar buiten treden. De achterban bestaat uit een schimmige groep activisten. Een allegaartje van dierenrechtenactivisten, krakers en idealisten. De organisatie lijkt geweld niet te schuwen. Begin deze maand nog raakte een groep demonstranten geassocieerd met de organisatie slaags met hun extreem-rechtse tegenhangers tijdens een demonstratie in het centrum van Den Haag.
Ook werd deze maand een caféhouder in Amsterdam bedreigd die onderdak gaf aan een debat van politieke jongerenorganisaties zoals het CDJA en de JOVD over de Europese Verkiezingen.
Reden van de bedreiging was de aanwezigheid van de omstreden Rotterdamse gemeenteraadslid Michiel Smit van NieuwRechts.

Eén van de twee vrouwen -een wat gezette vrouw met een staartje – die te zien is op de RTL Nieuws-beelden van het ketchup incident is een bekende in het activistencircuit. Haar naam is onbekend. Ze is meermalen gearresteerd, maar ze geeft nooit haar identiteit prijs. Een beproefde techniek in activistenkringen.
Diezelfde vrouw is ook te zien in de Netwerk-aflevering van maandag 29 maart dit jaar. In de aflevering van Netwerk is te zien hoe ze deelneemt aan de cursus ‘Stop de uitzetting’.
De cursus wordt gegeven door de ‘Aktivisten School’ uit Utrecht. Onderwerpen van de cursus zijn onder meer ‘hoe overleef ik een aktie’, ‘omgaan met politieagressie’ en ‘bezetten’. Een dag later wordt het uitzendcentrum op Schiphol bezet door 26 activisten.
Wederom is dezelfde activiste die Rita Verdonk besmeurde aanwezig.
Een parlementair verslaggever die anoniem wil blijven, herkent de vrouw van de gebeurtenissen van woensdag 13 maart 2002 in Nieuwspoort. Juist, de dag dat Pim Fortuyn werd bekogeld met taarten tijdens de presentatie van zijn boek ‘De puinhopen van acht jaar Paars’.

De twee vrouwen die Verdonk te lijf gingen, zitten inmiddels weer in de cel. Woensdag meldden zij zich bij de Amsterdamse rechtbank nadat de politierechter had bepaald dat zij nog tien dagen in hechtenis genomen moesten worden. De twee vrouwen werden op de dag van de aanslag vrijgelaten zonder dat hun identiteit bij de polite bekend was.
Dit kwam afgelopen week de ministers Donner (CDA) van Justitie en Remkes (VVD) van Binnenlandse Zaken op grote kritiek in de Tweede Kamer te staan. Minister Remkes gaf toe de zaak ‘buitengewoon vervelend’ te vinden. Enigszins cryptisch sprak hij: “Ik heb daar wel een persoonlijke opvatting over, maar die kan ik als minister van Binnenlandse Zaken niet uitspreken.”
Verdonk zelf noemt de aanval ‘ontoelaatbaar’en ‘heel ernstig’. Het merendeel van de oppositie vond tijdens het spoeddebat afgelopen donerdag over het ‘ketchup-incident’ dat Donner steken heeft laten vallen in het onderzoek naar de twee vrouwen. Donner schaart zich echter tot ongenoegen van de Kamer achter zijn Openbaar Ministerie.

De deskundige
Onderzoeksjournalist Peter Siebelt, schrijver van het boek Eco Nostra, het netwerk achter Volkert van der Graaf’ denkt dat de theorie grotendeels steekhoudend is.
“Die vrouw die je in Netwerk zag en op de beelden van RTL-nieuws is een bekende in het activistencircuit. Daarnaast was ze aanwezig in Haarlem tijdens een conferentie over integratie waar Verdonk bij aanwezig zou zijn. Er waren daar zo’n honderd demonstranten van allerlei pluimage. Minister Verdonk zou daar komen spreken, maar dat ging niet door. Ik weet dat de demonstranten tomaten en taarten bij zich hadden.”
Siebelt denk ook dat er verbanden bestaan tussen de SP en de activisten. “Het was opvallend dat donderdag tijdens het spoeddebat de SP niet meedeed. Alle partijen deden hun zegje behalve de partij van Jan Marijnissen.
Dit vind ik niet erg raar. De partij heeft erg goede contacten met het actiewezen. Deze demonstratie werd georganiseerd door Rood, de jongerenafdeling van de SP.”
Siebelt weet niet of er in links-radicaal Nederland mensen aanwezig zijn die bereid zouden zijn tot de ultieme actie: moord.
“Dat is moeilijk te zeggen. Feit is dat de kraakbeweging onderdak geeft aan ETA-terroristen. En dat zijn mensen die zeker in staat zijn tot zulke verregaande acties. Helemaal wanneer ze door Verdonk worden teruggestuurd naar hun eigen land.”

7 REACTIES

 1. Het begint er steeds meer op te lijken dat al het politieke geweld van "Links" komt, terwijl "Extreem-Rechts" zich stil houd (volgens mij is het laatste wat zei hebben gedaan wat graven besmeuren) voert "(extreem)-Links" campagnes tegen Politici waarvan eentje uiteindelijk heeft geleid tot de moord op Pim Fortuyn.

  Ik hoop voor Politiek Nederland dat de AIVD serieus onderzoek doet in de Linkse kringen, want ik ben van mening dat het slechts wachten is tot de volgende politieke moord in Nederland, en ik ben er vrij zeker van dat de kogel dan weer van links zal komen.

 2. [1] Hallo Patrick, zou de AIVD die potentiele schutters alleen met fluwelen handschoentjes vangen ? Zou de wereld al te begrijpen zijn door een eendimensionale links-rechts indeling ?
  Ik nodig je uit eens een kijkje te nemen op sites als: http://www.newamericancentu
  of:
  http://www.takebackthemedia
  Maar er is nog veel meer te beleven !
  Veel genoegen !

 3. Het is geen geval van links of rechts, maar gewoon een andere vorm van ex-treem-collectivisme. Vergeet niet dat al deze anarcho-fascisten, milieufanaten, huizendieven (ook bekend als krakers) uit het zelfde nest komen. De maatschappij via dwang, geweld, intimidatie en zelfs moord hun mening op te leggen. Ik zie geen verschil tussen bruinhemden en de AFA bijvoorbeeld. Hun doelstellingen zijn en blijven dezelfde, een gemeenschap onderwerpen aan een totalitaire ideologie. Natuurlijk wil men dan de vrijheid van meningsuiting aan banden leggen, want dat is altijd de eerste stap.

 4. Inderdaad, daarom zette ik ook "Links" en "Rechts" tussen haakjes, aangezien het verouderde en onjuiste begrippen zijn die (geloof ik) alleen maar slaan op de stoelenindeling van het Franse Parlament (tegenwoordig ook in andere Parlementen) en dus volledig onjuist zijn (in mijn ogen is de Nolan Chart een stuk dichter bij de waarheid.)

  Ik hoop dat de AIVD probeert te infiltreren (lijkt wel heel erg Hollywood maar het lijkt mij de beste manier, volgens mij lopen er al diverse infiltranten rond (ik herinner me een paar jaar geleden iets op NOVA van een jongen die werd benaderd door de BVD of hij informatie wilde doorspelen.) in die kringen, ik zie geen andere manier je kan hun fora in de gaten houden voor acties maar een moord bespreken ze niet op het internet.

  Wat mij betreft worden krakers hard aangepakt, dan heb je al vast een aantal belangrijke broeiplaatsen van extremistische linksen.

 5. Complot theorie.

  De vrouw van presidentskandidaat Kerry is Heinz erfgename. Goed voor $ 1 miljard.
  Dat maakt het kopen van TV reklame tijd wat gemakkelijker en daarmee de kans op een rode president(svrouw)groter.
  Afgezien dat de basis produkten van Heinz erg rood zijn, vroeg ik me af of er een verband bestond met de ketchup gooiers in Nederland.

 6. Ik denk dat Siebelt de plank mis slaat m.b.t. de ‘huisfotograaf van de A F A’.

  Lees verder op de website van Theo van Gogh:
  http://www.degezonderoker.n

  Ik denk dat Siebelt vaak goede verbanden legt, maar ook vaak een ‘guilt by association’ manier heeft om mensen van een etiket te voorzien, wat afbreuk doet aan de journalistieke kwaliteit en de waarheid.

  groeten, Douwe

 7. peter maasse wil weten wat je email adres is……paternotte….

Comments are closed.