Deze kan in de meeste of alle landen geschieden gedurende een periode van 25 of 30 jaar.
Van alle centrale banken doet De Nederlandsche Bank ( DNB) hier het moeilijkst mee.

Wie bij DNB guldens wil inwisselen en verklaart dat hij ze onlangs van een cliënt in betaling heeft ontvangen of ze ontvangen heeft van een vriend of familielid in het buitenland, wordt onherroepelijk teruggestuurd. De guldens van de inwisselaar in spé zijn in dat geval in principe waardeloos. Ze kunnen,aldus DNB ,alleen ingewisseld worden, als het betreffende familielid of de betreffende cliënt de guldens persoonlijk aan DNB retourneert. Weet u niet meer wie de bron van de guldens was, dan zijn deze in principe waardeloos en moeten zij officieel een roemloos einde vinden in de prullenbak.

Het gevolg is dat zich regelmatig aan de loketten van DNB personen vervoegen die vertellen guldens “in een kast of een lade te hebben gevonden.”
Aan de loketten worden regelmatig vragen gesteld in de trant van : “Waarom bent u niet eerder gekomen ?” of
” Hebben wij u hier niet al eerder gezien ?”, zaken waar DNB weinig mee te maken heeft en die de loketambtenaren schijnen te stellen op grond van het feit dat zij zijn geïnfecteerd met een communistisch, wellicht op afgunst gebaseerd ,virus.

Zelfs de Bank de France, instituut van een land dat op zijn minst gezegd zwaar lijdt onder socialistische regelgeving, wisselt biljetten zonder vragen of opmerkingen in.
Wat bereikt DNB met deze bemoeilijking van de inwisseling ?
Uiteindelijk is het resultaat alleen maar meer werk voor DNB, want niemand zal zo dom zijn, de guldens waarlijk in de prullenmand te werpen. De belemmeringen opgeworpen aan het loket, leiden dus uitsluitend tot extra werk en dienen verder geen enkel doel!
Hugo van Reijen

2 REACTIES

  1. Is de Nederlandse Bank niet die instelling die onlangs in het nieuws was omdat ene meneer Wellink -die daar werkt- vind dat iedereen moet doorwerken na zijn 65e verjaardag (verplicht zelfs naar ik mij herinner)? Dezelfde meneer was kort daarna opnieuw in het nieuws omdat hij voor zichzelf een zeer gunstig vroeg-pensioen had laten regelen.

    Als DNB geen guldens meer omwisselt dan kan die instelling beter worden opheven wegens overbodigheid, zeker nu het echte monetaire beleid in Berlijn en Parijs wordt gemaakt.

    De opinies van meneer Wellink kan hij wellicht voortaan opsturen naar de diverse krantenredacties. Wat zouden die er voor betalen? Vast niet zo veel als de belastingbetaler nu doet…

  2. WEL-LINK NAAR DE BANK v. INTERNATIONALE BETALINGEN

    Wie wil weten, waarmee W. Link zich tegenwoordig mee onledig houdt, gaat naar de volgende LINK:

    http://www.bilderberg.org/b

    en verdere links.

    EN UW OGEN ZULLEN OPEN GAAN.

Comments are closed.