Alweer moet ik mijn eerder op deze site getoonde optimisme recht zetten. Schreef ik laatst over de vorderingen die de Belastingdienst heeft gemaakt in de automatisering van aangiften en dat het daardoor wellicht mogelijk zou zijn om een derde van de medewerkers op de keien te zetten, vandaag moet ik concluderen dat alle overtollige medewerkers van de belastingdienst, waarschijnlijk als gevolg van ‘sociaal flankerend beleid’, een nieuw plekje hebben gevonden.

De knuppels die vroeger alleen de envelopjes mochten open maken en, als de baas op vakantie was, de aangiftebiljetten mochten inscannen, hebben nieuwe functies gekregen, waarbij ze brieven mogen sturen die ze mogen ondertekenen met ‘Namens de inspecteur’. Ondernemers zet u schrap!

De afgelopen weken ontving ik diverse brieven van de graaiers uit Apeldoorn. Hierin wordt ik dan gesommeerd om ogenblikkelijk aanvullende informatie aan te leveren. Uiteraard informatie die ze al lang hebben, maar blijkbaar weet kantoor Amersfoort niet wat er in Apeldoorn of Heerlen gebeurt. De toon van deze brieven is altijd dreigend; “U dient binnen drie weken…”, of “Indien niet binnen vier weken…”. Afgezien van de ergernis en de tijd die het kost om die diarreebrieven te lezen, moet ik meestal mijn accountant inschakelen op bezwaar aan te tekenen. Pure geldverspilling.

Gisteren kwam er weer zo’n brief. Van een besloten vennootschap, die een fiscale eenheid vormt met een andere b.v., stuur ik altijd zogenaamde ‘nihilaangiften’in. Een van de b.v.’s in de fiscale eenheid belasting laten betalen is gelukkig genoeg. Helaas is er een mannetje die namens de inspecteur briefjes mag schrijven, die dat niet helemaal heeft begrepen. “Bij het beoordelen van uw aangiften omzetbelasting”, zo schrijft hij, “heb ik geconstateerd dat u over meerdere opeenvolgende tijdvakken nihilaangiften hebt ingediend”. Hij vervolgt: “Op grond hiervan wil ik uw ondernemerschap opnieuw beoordelen”. Vooral die laatste opmerking schoot mij in het verkeerde keelgat. Hoe kan zo’n pennenlikker in vredesnaam iemands ondernemerschap beoordelen. De man heeft nog nooit een dag eerlijk werk gedaan!

Waarschijnlijk blijft de belastingdienst ondernemers pesten en dwarszitten totdat ze allemaal uit Nederland zijn vertrokken.

1 REACTIE

  1. Is het dan niet de verantwoordelijkheid van Big Brother dat hij alles regelt?
    Dan moet hij toch ook alles weten, en alles beoordelen of het wel goed is voor het Algemeen Belang?
    Als hij dan zegt:
    "Op grond hiervan wil ik uw ondernemerschap opnieuw beoordelen", past dat toch in het waarmaken van zijn verantwoordelijkheid?

    Omdat hij het "opnieuw" gaat beoordelen, zou je uit nieuwsgierigheid, en in het kader van de openbaarheid van bestuur, je vorige beoordeling wel kunnen opvragen. Misschien zit er wel een reden in om Big Brother te vervolgen!

Comments are closed.