Wij zijn kennelijk niet de enige die verbaasd zijn over de gang van zaken met de blanco stemmen. (Zie voorgaande stukjes op HUBlog).

In de NRC van afgelopen weekend stond een artikeltje met opgave blanco stemmen 11.444 met het volgende verhaal. (dank ZP voor sturen).

Eurodusnie had vóór de verkiezingen opgeroepen om blanco (protest) te stemmen. Maar ook zij konden deze stemmen niet terugvinden in de uitslagen.
Ook niet via het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Tweede Kamer.
Uiteindelijk kregen ze van de leverancier van de stemmachines als antwoord: 11.444 blanco stemmen.
Hoe overtuigend is dit nu? Dat je voor zoiets de leverancier van de machines moet bellen! Die wist dus kennelijk meer dan de rest van het kiesvolk! En zegt dat wat over de geheimhouding? Of de mogelijkheid voor manipuleren?
Van de Kiesraad hebben wij overigens nog geen antwoord gekregen.
Alleen in Griekenland is officieel het cijfer 88.322 (1,4 %) blanco stemmen gepubliceerd.

3 REACTIES

 1. Hier het volledige artikel:

  http://archief.nrc.nl:/?mod

  11.444 stemmen blanco

  Door een onzer redacteuren

  ROTTERDAM, 26 JUNI. Hoeveel Nederlanders stemden blanco tijdens de Europese verkiezingen twee weken geleden? Het anarchistisch collectief Eurodusnie in Leiden deed daartoe een oproep omdat het belang van een proteststem volgens het collectief groter was dan wegblijven.

  ,,Politici zullen wegblijven uitleggen als desinteresse”, zei David Vervoort van Eurodusnie kort voor de verkiezingen voor het Europees Parlement die in Nederland op 10 juni werden gehouden. Met flyers en posters en bij politieke bijeenkomsten probeerde Eurodusnie kiezers over te halen blanco te stemmen.

  Maar vaststellen hoeveel mensen de `blanco-knop’ op de stemmachine hadden ingedrukt, bleek moeilijker dan verwacht, zo vertelt Vervoort nu. De Kiesraad – die het aantal zetels per partij vaststelt – telt alleen de geldige stemmen (4.765.677 op 10 juni). Blanco-stemmen zijn gelijk aan ongeldige stemmen, en daarom niet nodig voor het vaststellen van de zetelverdeling, zo vertelt een woordvoerster van de Kiesraad desgevraagd.

  Ook bellen met de Tweede Kamer en het Centraal Bureau voor de Statistiek leidde niet tot resultaat, zegt Vervoort: ,,Uiteindelijk hebben we gebeld met Nedap, de leverancier van de stemmachines en de software die de stemmen telt.” 11.444 mensen stemden blanco. Het CBS kwam, na een verzoek van deze krant, woensdag met hetzelfde cijfer.

  Vervoort is tevreden over het aantal blanco-stemmers. ,,Ons doel was niet om een zetel in het parlement te krijgen, maar om een signaal te geven.” Wel denkt Eurodusnie erover een klacht in te dienen bij de Kiesraad, omdat blanco stemmen een legale optie is die vermeld zou moeten worden.

  Ook in andere landen is moeilijk na te gaan of er blanco werd gestemd of de knop `none of the above’ werd ingedrukt. Alleen Griekenland kwam met een officieel cijfer: 84.322 van de stemmers (1,4 procent) stemden blanco.

 2. Volgens de Kieswet voldoen BLANCO stembiljetten niet aan de voorwaarde "geldig uitgebrachte stemmen". Het zouden -zou je zeggen- dus ongeldige stemmen zijn, maar wel stemmen. Daarom bepaalt de Kieswet, dat Voorzitter van het Stembureau aan het eind van de zitting het "aantal ONgeldig uitgebrachte stemmen bepaalt". Dit proces moet volgens de kieswet in het proces verbaal worden vastgelegd. Dat PV gaat naar de burgemeester die alle PV’s verzamelt en -in dit geval- verzendt aan de Kiesraad. In dat geval worden BLANCO stemmen NIET meegeteld. Echter, als het "aantal ONgeldig uitgebrachte stemmen" NIET wordt bepaald, worden de BLANCO stemmen WEL meegeteld voor de bepaling van het "aantal GELDIG uitgebrachte stemmen". In DAT geval kunnen BLANCO stemmen NIET worden toegewezen aan een kandidaat en komen DUS "ergens anders" (JOOST mag weten waar) terecht.

 3. WIE BEPAALT in het Koninkrijk Nederland de VERKIEZINGSUITSLAG ?

  Volgens de Kieswet moet de Kiesraad dat doen. Als men kan vaststellen, dat de Kiesraad KENNELIJK betreffende gegevens achterhoudt dan wel niet publiceert, maar een onbevoegde computerhandelaar bepaalde relavante gegevens wel bekendmaakt, dienen dan niet de verantwoordelijken te worden vervolgd en bestraft ?

Comments are closed.