- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Failliet gaan is niet erg!

Onze Laurens Jan Brinkhorst is weer eens met slechte vrienden op stap geweest. Hij heeft namelijk zaterdag met collega Ministers van Economische Zaken een feestje gehad in Maastricht, en hij komt met de in aanhef genoemde boodschap thuis.

.
Failliet gaan betekent dat je niet meer aan je schulden, aan je beloftes kunt voldoen.
Dat kan natuurlijk buiten iemands “schuld” gebeuren. Bij voorbeeld door nieuwe maatregelen of wetten van de overheid. Maar dat neemt dan toch zijn verantwoordelijkheid niet weg? Zelfs al zegt Big Brother dat je je schulden niet meer hoeft te betalen.

Ik kende iemand die failliet ging. Opnieuw begon, en zodra hij kon, heeft hij toen alle schulden tot de laatste cent betaald. Dat is echter kennelijk een mentaliteit die geheel verdwenen is.

In hetzelfde gesprek zegt Laurens Jan dat wij in een grote (economische) crisis zitten, maar dat te weinig mensen dat (nog) beseffen.
Die crisis, en de diepte daarvan, is veroorzaakt door de overheid die het de ondernemers steeds moeilijker maakt. Maar nu komt diezelfde overheid ons redden.

Zij gaat ons dwingen om langer te werken en gaat de toegezegde uitkeringen verlagen. Ook weer een sjoemelen met contracten die ze vroeger aangegaan zijn.
En ze gaan proberen mensen te verleiden om maar iets te gaan ondernemen. Zelfs al is het risico dat ze daarbij failliet gaan groot. Ga maar een gokje wagen, als het mislukt, dan ga je gewoon failliet. Dat is helemaal niet erg!

Ik heb tot nu toe niet goed begrepen waar zijn vrindje Jan Peter het toch steeds over heeft. Maar nu begin ik te begrijpen wat J P met normen en waarden bedoelt.
Het zijn wel andere Normen en Waarden dan die ik gewend ben.