Als je al vele jaren geleden tot het besef gekomen bent dat het libertarisme de enige morele, juiste manier is waarop mensen op deze aarde zouden moeten omgaan, denk je dat je alles wat daar tegenin kan gaan al wel eens ontmoet hebt.
Mijn verrassing was echter groot toen ik vóór de Libertarische ISIL Wereldconventie in Nieuw Zeeland aankwam, een van de eerste krantenartikelen ging over verder beperken van de vrijheid van Doe-Het-Zelvers.

Het bleek namelijk dat enkele jaren geleden door onvakkundig werk van een DHZ-er een lekkage was opgetreden. De zorgzame regering vond dat de burgers daartegen beschermd moesten worden, en ze zou dat wel eens regelen. (Natuurlijk zagen ze meteen een mogelijkheid om hun eigen macht te vergroten. Precies zoals dat in Europa en in NL en overal gaat)

Nu zijn ze in NZ zover dat er een conceptwet klaar is die stelt dat elke DHZ-klus in een huis die meer dan 5000 euro kost, alleen mag worden uitgevoerd onder toezicht van een door de overheid erkende bouwfirma.
Men begint met 5000 euro, en dat wordt straks 500, 50, 5, en uiteidelijk alles.

LOGISCHE CONSEQUENTIES:
Het betekent een enorme toename van de administratie en van de controle organen.
Een “DHZ-Autoriteit” ligt al in het verschiet.
Een enorme toename van illegale DHZ-ers in het criminele circuit is een logisch gevolg.
De gezonde toestand van woningen zal achteruit gaan.

Alles wat een overheid doet gaat de verkeerde kant op, geldt niet alleen in Nederland, maar is kennelijk een wereldwijde universele wet.

P.S. Ik heb getwijfeld over het plaatsen van dit “informatie” artikel omdat ik bang ben dat het de NL politici weer op een idee kan brengen om dat ook in NL en in de EU verder te gaan reguleren!

3 REACTIES

 1. MAINSTREAM POLITIEK ANALFABETISME

  Hoe je het ook brengt, Hub, als politici lezen, hoe het er over de horizon uitziet, dreigt het sowieso misbruikt te worden. Maar die kans is vrij klein, want ze kunnen nauwelijks lezen. Immers behoorlijk onderwijs heeft deze generatie stakkers nauwelijks of niet genoten. Dat is sinds de mammoetwet op deskundige wijze praktisch afgebroken.
  Iets anders is, hoe de libertarische boodschap op de juiste wijze wordt verspreid en wie deze boodschap ter harte nemen. Zie bijvoorbeeld het artikel van jan. 2003 van Gerry van der List getiteld: "Hayek en de Nederlandse politiek" op: http://www.libertarian.nl/N
  Een van de conclusies luidt, dat er nog heel veel werk moet worden verricht. Er moet dus effectief en hard gewerkt worden.

 2. Uit het Algemeen Dagblad:

  Verbod op goudvis in glazen kom

  In het Noord-Italiaanse Monza hebben goudvissen niets meer in viskommen te zoeken. Het stadsbestuur heeft een verbod afgekondigd op het houden van het huisdiertje in een dergelijke ronde glazen bak.

  Vissen in een ronde kom hebben een verstoord beeld van de werkelijkheid en lijden daaronder, verdedigde een raadsfunctionaris het besluit.

 3. Meer contrôle op DHZers.
  Nog niet zolang geleden, mocht je aan de telefoonaansluiting niets wijzigen, vandaag de dag houdt de verantwoordelijkheid van de PTT op bij de aansluitdoos, Gas water en licht idem-dito, nog niet zolang geleden, moest alles eerst worden gekeurd vóór inbedrijfstelling;nu mag je zelfs je eigen meterstanden opnemen. Als apparatuur niet goed is aangesloten, ligt de verantwoording bij de (waarborg)installateur, en wordt schade, voortvloeiend uit "DHZ" werk, niet door de verzekering gedekt. Desondanks kan ik mij zo’n maatregel best voorstellen, van een overheid, zoals de onze, die de burger behandeld als kleuters (postbus 51, http://www.heeftuookzonontz…), ware het allen maar, opdat ze de werkzaamheden dan door de bedrijfjes van hun vriendjes/familieleden kunnen laten uitvoeren.

Comments are closed.