Recent werd bekend dat de regio Darfur ethnisch werd gezuiverd door de Arabische Janjaweed-milities met hulp van de Soedanese regering. De wereld had eindelijk door wat voor weerzinwekkend bewind er in Khartoum zetelt.

In de westelijke regio van Darfur wonen Afrikaanse moslims, die niet wilden luisteren naar de Islamistische en fascistische regering in Khartoum. Wat de meesten niet weten is dat dit bewind al eerder een ethnische zuivering heeft gehouden onder de christelijke bevolking in Zuid-Soedan, als gevolg van een oorlog, die al 30 jaar aan de gang is.

Ook dit is gepaard gegaan met enorm veel moordpartijen, slachtingen, verkrachtingen, slavernij en ontheemding. De Zuid-Soedanezen hebben hier sinds het begin van de jaren 70 mee te maken gehad en het aantal mensen dat is omgekomen wordt geschat op 2 miljoen.

Het Soedanese bewind werd overgenomen in 1989 door Omar Al-Bashir via een staatsgreep. Al-Bashir wilde van Soedan een islamistische shari’a-staat maken, waar iedereen zich aan te houden hield, ook de christelijke bevolking, animisten en andere islamieten.

Vanwege het verzet vanuit deze laatste groepen is het de regering Al-Bashir te doen geweest om een uitroeiingsbeleid tot uitvoer te brengen. Behalve de 2 miljoen doden zijn er ook miljoenen ontheemden op dit moment, waarvan tienduizenden christenen en animisten in slavernij terecht zijn gekomen. Bashir had de doelstelling om de lokale cultuur volledig te vernietigen. De slaven zelf worden slecht tot erbarmelijk behandeld door het regime, waarbij moord, verminking, verkrachting, gedwongen arbeid en racistische beledigingen de ongelukkigen ten deel vallen. Mannen worden gescheiden van hun vrouwen en kinderen gescheiden van hun ouders.

Volgens rapporten van de Human Rights Watch, de U.S. State Department en Amnesty International is Soedan op het gebied van de mensenrechten en -vrijheden op het nulpunt beland. Na interventie van de Verenigde Staten werd er vorig jaar eindelijk een bestand afgekondigd tussen het Khartoum-regime en de Zuid-Soedanese vrijheidstrijders. Helaas werd en wordt dit bestand voortdurend geschonden door de islamistische regering.

Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Darfur nu ook in de vuurlinie is komen te liggen en omdat Soedan de internationale veroordeling vreest gebruikt het dit keer de Janjaweed-milities om zodoende het ‘vuile’ werk te laten opknappen door deze schurken. Ook hier is een humanitair drama aan het ontvouwen.

Zolang de regering Bashir rustig zijn gang kan gaan en nooit wordt veroordeeld zal de misère voortduren. Nog steeds wordt er met twee maten gemeten, enerzijds een overdreven aandacht voor het Palestijnse leed, hoofdzakelijk veroorzaakt door hun eigen regering en anderszijds geen enkele aandacht voor het leed van miljoenen mensen in Soedan, die zuchten onder het gruwelijkste bewind sinds Nazi-Duitsland. Ook hier schittert het NOS-journaal weer door haar afwezigheid. Jammer, maar dat waren we al gewend.

Albert Spits is bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting

http://news.bbc.co.uk/2/hi/…
http://web.amnesty.org/page…
http://www.humanrights-usa….
http://www.newsmax.com/arch…
http://www.worldnetdaily.co…
http://www.sudan.net/news/n…)%>

10 REACTIES

 1. Er lijkt een patroon te zitten in de aandacht en publiciteit over etnisch en religieus geweld, zowel wat Nederlandse (en Europese) politiek betreft, als aandacht in de pers.

  Als moslims slachtoffer zijn, dan is er een publiciteitsoffensief waarin men schande spreekt over de situatie (Israël, Palestijnen, Bosnië, Irak).

  Als moslims daders zijn van wantoestanden en -beleid (bijvoorbeeld in Sudan, Afganistan, Indonesie) dan zwijgt men het liever dood tot dat men het echt niet meer kan negeren.

  Gelukkig zijn de Amerikanen in dit opzicht veel minder hypocriet dan de Europeanen.

 2. [1] Unleashed, zeer terechte opmerking.

  De vraag blijft wel. Hoe komt dat, dat de EU zich zo opstelt. Ik heb (nog) geen idee.

 3. "WEG MET ONS" ! Of de angsten van de tovenaarsleerling.

  Tijdens de roerige soosjalistiese revoluutsie van de jaren ’60 (tien over rood, nieuw links met andre van der louw, geitenwollen sokken, paassiefisten, ikv met mientjan faber, kruisraketten nee, ppr met erik jurgens, loojalisten o.l.v. willem aantjes en al dat soort collaborateurs), liep "links nederland" uit weerzin tegen de kristeluk reliezjeuzen en andere kapitalisten (waaronder elke VVD-er of Telegraaflezer automatisch werden gerangschikt) massaal te hoop tegen wat zij zag als de maatschappelijke orde. Zo bezette in 1971 het islamitische Turkije het Noordelijk deel van Cyprus. Dit was pure niet uitgelokte agressie, maar omdat in Griekenland een militair bewind aan de macht was, werd de Turkse agressie door heel links Nederland verwelkomd en voorgesteld als een slag voor de Griekse Kolonels. Enkele jaren later probeerde Sowjet-partijbaas Brezjnjev Europa te chanteren door enkele honderden operationele SS-20 atoomraketten op te stellen. Die dreiging werd toen juist ingeschat door de Duitse (Socialistische) bondskanslier Helmut Schmidt, die de Amerikanen vroeg om militaire steun in de vorm van kruisraketten. Opnieuw liep links Nederland te hoop tegen het z.g. Navo-dubbelbesluit om die dingen in Europa op strategische plaatsen op te stellen. Dit besluit hield ook in een voorstel aan de Sowjets om over tweezijdige ontwapening te praten. Maar nee, het Malieveld stond rood van de soosjalistiese oproerkraaiers en hun meelopers. Dat was de tijd, dat Wim Kok als vakbondsleider het verzamelde gepeupel daaar nog eens persoonlijk stond op te jutten. Weldenkende Nederlanders uit die tijd spraken over de "Weg met ons"-politiek van die betweterige wereldverbeteraars.
  Socialisme en pacifistisch socialisme zijn een besmettelijke erfelijke volksziekte die gepaard gaat met een massamasochistische component.
  En aangezien de EU een uitvloeisel is van de SOCIALISTISCHE INTERNATIONALE en tjokvol voormalige geitenwollen sokken zit, reageert de EU als de hond van Pavlov. Ze zijn als de dood voor de "vreemde" islamitische cultuur die ze zelf Europa binnengehaald hebben.
  Goed gezien, Unleashed en John !

  [2]

 4. hey fopneger,
  alles kits achter de rits?
  ik bedoel je weet tog.
  k check je later, homies for life

 5. HO0oii
  Ik wou even zeggen dat ik op deze site
  geen informatie kan vinden….
  met vriendelijke groet:
  loes

 6. hoOowwii

  iCc moet weete hoefEel menSsjuSs uiT Soedan gEfluCht sijNn..en wAarnaaRtoEw..hElaaSs staat dR niEjoPp 🙁

  xxx

 7. MAAAAAAAAAAAAAAJ
  ALLES GOUD MIENJUNG?
  LEUKE SITE ALLEEN
  KAN ER NIET ZOVEEL
  INFORMATIE VINDEN
  VOOR ONS WERKSTUK
  OVER SUDAN HIHI
  MAARJA DOEEEEEEG
  KUSJEEEEEEEEEEEE

 8. Haaii,,
  Ik ben ook Sudanees dus niet uitschelden, Heá,!
  MaarJaa,, K moet gaan
  Kussies, V’n Zobaidaa,, 😉
  K spreek jullie nog wel Laaterzs

Comments are closed.