De Nederlandse voetbalmiljonairs hebben een spelletje voetbal verloren van hun Portugese collega’s.
Dat is natuurlijk een goede reden om met een horde collectivisten op grote schaal alle ruiten in een winkelcentrum kapot te gooien en uit de etalages te graaien wat je maar kunt.

Dit is vannacht zeker in Os gebeurd. Uit andere plaatsen hebben we nog geen berichten ontvangen.
De politie was gewaarschuwd voor deze mogelijkheid. Maar toen het echt begon, stond de politie erbij en die keek er naar!! (volgens radio nieuwsberichten) Die moest eerst op versterking wachten! Uiteindelijk slaagde de politie er in om uit die grote horde 3 (drie) vandalen te vangen!

Hoe zou die situatie zijn in een libertarische samenleving?
Op de eerste plaats zou de winkeliers dan niet het recht op zelfverdediging zijn ontnomen. Die hadden dus zelf maatregelen kunnen nemen.
Maar daar is nu, voordat we een meer libertarische situatie hebben (!!) niet veel aan te veranderen.

Maar wat gaat er nu gebeuren?
Waarschijnlijk krijgen de vandalen een berisping met het verzoek dergelijke dingen niet meer te doen. Dan nog een beetje werkstraf, en dat was het dan!
In de libertarische maatschappij zouden deze drie onmiddellijk verantwoordelijk voor de volledige schade gesteld worden, met de verplichting die schade geheel te vergoeden. Inclusief de vergoeding voor kost en inwoning zolang ze vastgehouden worden. En dat is totdat de schade is afbetaald.

Als ze dat geld daarvoor niet hebben, dan moeten ze er maar voor werken. (Aardbeien plukken bvb).
Natuurlijk mogen ze ook de politie helpen om meer mededaders te pakken. Dan kan het te betalen bedrag door meerderen opgebracht worden en zijn ze er eerder van af.
Eveneens zouden we de mogelijkheid open houden dat de vandalen met de slachtoffers een regeling voor genoegdoening treffen waarmee de slachtoffers genoegen neemt.

7 REACTIES

 1. ik denk niet dat je het helemaal begrijpt: Nederland heeft verloren van Portugal. De scheids was een thuisfluiter, Sneijder was niet opgesteld en we hadden geen middenveld. Nederland heeft verloren, we worden geen Europees Kampioen. We moeten tenminste twee jaar wachten voor een nieuwe kans om (wereld)kampioen te worden. Stam gaat weg, van der Sar misschien. het had nu moeten gebeuren…
  en het is niet gebeurd…

  mag je dan g*ddomme eens wat winkelruiten ingooien?!

 2. Ja raar he? Die types gooien bijna altijd de ruiten van de hardwerkende ondernemer in en nooit de ruiten van het belastingkantoor of het gemeentehuis… Vreemd?

 3. Ik moet zeggen de graffitiespuiters hebben het beter bekenen, die pakken meestel van die bureaucratische ‘objecten’. Maar het zou ook kunnnen zijn omdat ze weten dat er dan geen kwaaie eigenaren achter ze aan komen ­čÖé

 4. ‘Ja raar he? Die types gooien bijna altijd de ruiten van de hardwerkende ondernemer in en nooit de ruiten van het belastingkantoor of het gemeentehuis… Vreemd?’

  ja dat is eigenlijk echt vreemd. laten we een voorlichtingscampagne voor hooligans starten.

  dat kan best succesvol zijn, al zullen ze dan allicht wel eerder aangepakt worden door de politie enzo…

 5. "ja dat is eigenlijk echt vreemd. laten we een voorlichtingscampagne voor hooligans starten.

  dat kan best succesvol zijn, al zullen ze dan allicht wel eerder aangepakt worden door de politie enzo…"

  Dat zou dan *in dat geval* jammer zijn :/

 6. Van voetbal heb ik geen verstand. De reacties van de massa na afloop van een wedstrijd zijn afschuwelijk.
  Uiteraard zouden dergelijke vandalen verplicht moeten worden de totaliter aangerichte schede te vergoeden. Dat nog geen politicus op dit idee gekomen is, is vanzelfsprekend: politici vergaren hun stemmen immers ook onder dit tuig en zijn er dus van afhankelijk.
  Hugo van Reijen

Comments are closed.