Bij de verkiezingscampagnes in de Verenigde Staten speelt deze keer het buitenlands beleid van de Amerikaanse regering een grote rol. Misschien nog groter dan de locale economie.
Wat de economie betreft verkeren namelijk veel Amerikanen in dezelfde waan als veel Europeanen, namelijk dat het allemaal beter zal gaan, dat de bomen tot in de hemel groeien!

Dit is natuurlijk vooral in de aandacht door de oorlog in Irak, waar de telling van het aantal Amerikaanse doden al dicht bij de duizend is.

De Amerikanen hebben volgens een opgave van Harry Browne soldaten in 144 landen van de wereld. Dit lijkt inderdaad veel meer op het politieagent spelen op de hele wereld, dan op de “verdediging van het eigen grondgebied”. En dit laatste is toch de eigenlijke taak van een leger?
In Europa schijnen nu nog 106.000 Amerikaanse soldaten te zijn (met zeker nog eens 150.000 hulpdiensten).

President Bush komt nu met plannen om daarvan 70.000 terug te trekken, eventueel naar elders te verplaatsen. De concurrent Kerry gaat daar prompt tegen in, en wil ze laten zitten.
Bush speelt op dat deel van de Amerikanen dat de jongens naar huis wil hebben, Kerry speelt op het vergroten van de Amerikaanse image in het buitenland. Die image is volgens veel Amerikanen de laatste tijd steeds slechter geworden.

Vooral de Europese politici houden die troepen liever in Europa. Al is de directe beveiliging tegen het communisme al lang niet meer nodig, dan blijven die troepen natuurlijk toch aardig wat consumeren en steunen daarmee een belangrijk deel van de economie. Kijk maar eens hoe de bevolking uit een streek protesteert als ergens een militaire basis wordt gesloten.

De mening van de (Presidentskandidaat Michael Badnarik) Amerikaanse Libertarian Party is dat de plannen van Bush lang niet ver genoeg gaan. Vooral omdat de bemoeienis van Amerika met allerlei problemen in het buitenland misschien wel de grootste oorzaak is van het terrorisme tegen Amerika. Hij stelt dat alle troepen zo snel mogelijk terug moeten en uitsluitend worden gebruikt voor de verdediging van het eigen land.

In hoeverre kan dit een voorbeeld zijn voor Nederland?
Ook wij vinden dat de taak van een leger is het verdedigen van het eigen land. Niet het zich bemoeien met mensen aan de andere kant van de wereld.