Er wordt al gewerkt aan een Europees identiteitsbewijs.
Je kunt je afvragen of dat erg is omdat er in Nederland toch ook al heel gemakkelijk een identificatieplicht is ingevoerd.
Toch hebben we de overtuiging dat een controle vanuit Brussel onder leiding van Schroeder en Chirac een stuk strenger zal zijn. Daarom liever niet en dus: EU – NEEN!

7 REACTIES

 1. Wat het ID betreft gedragen burgers zich als de bekende kikker die in een pan water zit die langzaam wordt opgewarmd tot het kookpunt: hij merkt het pas als het te laat is !

  Een RFID is op afstand uitleesbaar en kan zonder dat de overheid mensen nog moet aanhouden aangeven wie zich waar bevindt. Een CCTV camera op iedere straathoek, bankautomaat, winkel, tram/bus/trein, etc. completeert de info. Big Brother society in the making !

  Als de infrastructuur er eenmaal ligt dan zal iedere nutcase-leader daar gebruik van kunnen maken. Bijv. de nazi’s waren maar wat blij toen indertijd bleek dat de NL-bevolkingsadministratie zo accuraat was bijgehouden, ze hoefden de ladenkasten maar open te trekken om de arrestatiebevelen te kunnen geven.

  Verder biedt de War on Terror onbegrensde excuses voor onbegrensde inbreuk op onze vrijheid.

  Wees geen kikker !

  http://www.libertarian.nl/c

 2. [1] Uit mijn hart gegrepen Speedy.
  Ik zou wel graag een aantal (een serie) raadgevingen wille3n publiceren om de lezers "concrete ideeen" te geven over wat ze kunnen DOEN.
  Kleine stapjes misschien,l maar consekwent steeds verder opbouwen.
  Heb je ideeen daarvoor"
  hub

 3. [1] Uit mijn hart gegrepen Speedy.
  Ik zou wel graag een aantal (een serie) raadgevingen wille3n publiceren om de lezers "concrete ideeen" te geven over wat ze kunnen DOEN.
  Kleine stapjes misschien,l maar consekwent steeds verder opbouwen.
  Heb je ideeen daarvoor"
  hub

 4. Ik ben ook benieuwd hoe je je kan wapenen -tegen dit Big Brother systeem in the making- zonder dat je acties kunnen leiden tot onbeperkte detentie in naam van een Anti-Terrorisme wet.

  Je leest nu artikelen al dat de Amsterdamse politie misbruik maakt van de camera’s op straat in het centrum. Die worden gebruikt buiten de afgesproken uren door onbevoegd personeel en wat er met de video opnames gebeurt is ook niet helder. Uiteraard wordt dit ‘recht’ gepraat met een mooie anecdote waarin door de camera’s een straatrover binnen 10 minuten na een overval werd aangehouden, maar is dat ook niet vaak het geval in gebieden zonder camera’s?

  Misbruik van de ‘geautomatiseerde politiestaat’ techniek lijkt mij een kwestie van tijd. Overigens welke mensen zullen worden vrijgesteld van onderwerping aan deze geautomatiseerde observaties…

 5. Little Brother of Big Brother, het maakt me niet zoveel uit. Je kunt niet ‘een beetje’ tegen de identificatieplicht zijn, of voor een Nationale identificatieplicht, maar tegen een Europese.

  Misschien is registratie van je activiteiten door een kleinschaliger opererende organisatie die goed je doen en laten kan volgen wel erger dan een bestaan als dossiernummer ergens diep verborgen in een Brussels archief.

  Hoe dan ook; gezien het gebrek aan protest tegen de Algemene Identificatieplicht hier in Nederland heb ik weinig hoop dat een protest op Europees niveau meer succes zal hebben.

  Overigens is het interessant om dit voorstel te vergelijken met de Europese Conventie over de Rechten van de Mens; dit bepaalt namelijk dat Europese Burgers zich niet hoeven te legitimeren tenzij er sprake is van ‘pressing social needs’.

 6. [3]

  Hub,

  Het is een groot probleem. De ontwikkeling is in principe te keren door:
  a) bewustmaking van de bevolking en het genereren van massaal protest
  b) lobbyen (bewerken van politici, beïnvloeden van adviesorganisaties)
  c) juridische procedures (veel privacy-schendende wetgeving is in strijd met grondrechten)
  d) individueel protest (vervalste ID’s, gebruik van gehackte ID info, beschadigen van ID chips, camera’s en andere controle apparatuur)

  a) Is in de EU de afgelopen jaren tevergeefs geprobeerd door splinterclubjes uit links-anarchistische hoek (begin jaren 80 moest een nieuwe ID wet in Australië nog wel worden afgeblazen vanwege het massale protest). Dat komt waarschijnlijk omdat de ernst van de zaak nog niet goed bij de bevolking is overgekomen (analoog aan de suffende kikker). De geruststellende argumenten van de pro-lobby (m.n. bepaalde leveranciers van geavanceerde ID-systemen) “het is voor uw eigen gemak en veiligheid”, “als u niets hebt misdaan, hebt u ook niets te vrezen”, “het is ter versterking van de democratie”, hebben mensen zand in de ogen gestrooid. Dit klinkt misschien paranoïde, maar de geschiedenis geeft nu eenmaal geen reden tot gerustheid. Het wordt echter gebracht alsof de mensen volop greep blijven houden op de mate van inbreuk op hun privacy en dat de democratische controle voldoende is, terwijl dat aantoonbaar onjuist is. Verder maken de kinderziekten van de geavanceerde systemen (biometrische software voor irisscan, vingerafdruk, thermoprint en gezichtsherkenning bijv.) de betrouwbaarheid nu nog gering. Dat zal veel gebruikers en burgers irriteren (zo zat US-senator Ted Kennedy als terrorist in het luchthaven controlesysteem en hij werd herhaaldelijk geweigerd op zijn wekelijkse vlucht van Boston naar Washington). Maar zodra die problemen zijn opgelost zullen nog weinig mensen reden tot klagen hebben.
  b) Is veel gedaan door rechtsgeleerden die zich zorgen maakten over de inbreuk op grondrechten. De lobby van de ID-industrie (elektronica, software, chipcards, camera’s, scanners) bleek echter sterker.
  c) Is een zaak van lange adem en wordt tot op het hoogste niveau uitgevochten.
  d) Net als in de nazi-tijd zal er een grote illegale industrie ontstaan om de privacy schendende maatregelen te weren. Criminele hackers die nu ‘identity theft’ verzorgen, zullen dan vervalste persoonsbewijzen kunnen leveren en overheidsdatabases kunnen aanpassen of practical jokes met politici uithalen (á la Ted Kennedy). Het is ook mogelijk om de RFID-chip tijdelijk onleesbaar te maken door je kaart in een aluminium hoesje op te bergen. En natuurlijk kan je de chip helemaal onbruikbaar maken door de kaart even in de magnetron te leggen. 😉
  Links

  Actie en discussie http://www.niburu.nl/showar
  Identificatieplicht http://www.identificatiepli
  Superpaspoort http://www.autonoomcentrum….
  Anti-EU http://eurodusnie.nl/

  UK

  UK could sleepwalk into surveillance society http://news.bbc.co.uk/2/hi/
  Resist the UK ID card http://www.indymedia.org.uk
  Arguments against ID cards http://www.charter88.org.uk
  Arguments pro ID cards http://www.silicon.com/rese
  Fake EU ID http://www.phidentity.com/e

 7. Bush heeft zelf die radiografiesche vliegtuigen in het WTC gevlogen zodat hij bij iedereen een chip kan implanteren!

Comments are closed.