Onderweg naar huis hoorde ik in de auto een deel van een gesprek over Kunst:

In de Jacob van Lennep buurt (in Amsterdam?) riep de deelraad de bewoners bij elkaar om een feestje te bouwen. Erg gezellig, met een biertje en zo.
De wethouder (??) hield een toespraak die neerkwam op:
“Mensen we hebben (belasting)geld. En daar moeten we wat mee doen!”

Daar kwam uit dat op een muur een groot schilderij gemaakt zou worden met een deel van een gedicht van van Lennep over Roosje. Ook Roosje zelf werd daarbij geschilderd als een grote naakte vrouw.

En nu is die naakte Roosje helemaal “besmeurd”!
Waarschijnlijk door moslim buurtbewoners die niet van naakte vrouwen houden.

Uit bovengenoemde discussie kwam geen duidelijke conclusie of het nu kunst of decoratie was. Zonder het product te zien, is dat ook niet te beoordelen.
Wat wel te beoordelen is, is hoe er met uw belastinggeld wordt omgesprongen.

Is dit beleid een reden om het ministerie van cultuur te sluiten?
En de belastingen evenredig te verminderen.

Zie meer over Kunst:
HUBlog 19 aug.: Wat is Kunst?http://www.libertarian.nl/b…
HUBlog 24 aug.: Wat Kunst is!
http://www.libertarian.nl/b…

4 REACTIES

 1. Dergelijke bestedingen van beschikbare gelden worden vaak aangemoedigd en versneld door de bepaling dat het bedrag voor een bepaalde datum besteed moet worden op straffe van verjaring.
  hugovanreijen

 2. Dat krijg je, waar en wanneer de rooien aan de macht zijn: die durven nooit onderscheid te maken. Uit een soort kinderlijk jaloerse traditie proberen ze er zo gauw mogelijk een rotzooitje van te maken: zodra bijvoorbeeld het Rijksmuseum moet worden gerenoveerd en om subsidie vraagt, dan komt meteen Jan Rap en zijn maat subsidie eisen. Vanwege de kiezersgunst wordt dan ook rap in de schatkist gegraaid. En vervolgens beweren die rooie rakkers dan ook nog, dat ze die maatregelen wel moeten nemen, want je mag nu eenmaal niet DISCRIMINEREN.

 3. Er bestaat bij mijn weten nog steeds een 1% regeling bij de overheid. 1% van de bouwsom van een openbaar gebouw (e.d.) wordt aan kunst voor het ‘gebouw’ besteed.

  Een fraai voorbeeld hiervan zijn al die rotondes die met ‘kunst’ zijn opgeleukt. Of dit belastinggeld nuttig is besteed waag ik gerust te betwijfelen.

  De ware kunstenaar die in Nederland niet zonder subsidie kan bezig blijven vind vele geldpotjes in dit tijdschrift: http://www.bk-info.nl/

  In mijn ogen is de kunst in Nederland het beste geholpen door alle subsidues *NU* af te schaffen, afgezien van een regeling om kunstenaars ondernemersschap bij te brengen. Want *dat* leren zij je niet op de Kunstacademie, het vak is denk ik niet chic genoeg…

 4. Inderdaad, Unleashed, want laten we vooral niet vergeten, dat het socialisme zijn bestaan te danken heeft aan optuiing tegen het kapitalisme. Gemakshalve werden daar ALLE zelfstandigen onder geschaard. Destijds ontstond "socialistische kunst" (=pseudo-kunst) en die kon alleen maar voortbestaan DANK ZIJ SUBSIDIE.

Comments are closed.