Dat de olieprijs sterk zou oplopen, moet toch voor weinig mensen een verrassing zijn. Al lijkt het in sommige artikelen in de pers alsof het een verrassing is.

Voor mij was het wel een verrassing om op de vraag wat het NL belang is om mee te doen aan de oorlog in Irak te vernemen: (zie hieronder “Irak avontuur” op 20 aug.)
“Door militair ingrijpen in Irak konden eindelijk al onze oliebelangen op korte termijn worden veiliggesteld. Als Nederland niet meegeholpen had, zou de olie wel eens erg schaars en duur kunnen worden, misschien wel US$ 150,= per barrel. Dan maak je jezelf al verdacht, als je niet graag die US$ 50,= betaalt.”

Dank zij ons leger hebben we dus de prijsstijging tot $50.- kunnen beperken! Laat ik nou altijd gedacht hebben dat de stijging van olieprijzen mede door die oorlog veroorzaakt zijn. Of maakte de inzender een grapje?

Een interessant verhaal over olieprijzen en de consequenties kunt u vinden op de Libertarian International site op 21 Augustus “The crude awakening ” door John Myers http://www.libertarian.to

5 REACTIES

 1. De olieprijzen zijn een mysterie.

  Olieprijzen zijn gekoppeld aan verschillende criteria zoals: tekorten, dreigingen, rampen, oorlogen, oliebazen, terrorisme, vermoedens, speculaties, wereldhandel, orkanen, overstromingen enz.
  Ondanks dat de opsomming van redenen een reden kan zijn, zijn toch vaak de redenen van prijsverhogingen op niets gebaseerd.
  In principe is het net als bij aandelen bijvoorbeeld: de directeur van shell liet een scheet tijdens zijn bezoek aan een raffinaderij, door de hitte vanuit zijn achterste was er een zekere bedreiging voor de veiligheid van de raffinaderij .
  Er waren aandeelhouders die het bericht gelezen hebben oei oei oei.
  En de aandelen daalden in waarde.
  Oké het gaat nergens over en zo is het ook met de olieprijzen, die gaan ook nergens over.
  Ik vermoed dat de olie prijzen gebaseerd zijn op Europese en wereldse afspraken.(natuurlijk in overeenstemming met de wensen van onze geliefde oliebazen.)
  Plus wat ik vreemd vind is dat de olie duur is, dus ook voor de oliebazen, maar dat shell wel meer dan 33% winst heeft geboekt.
  Dus de conclusie is:
  De kosten zijn hoog de winst ook…….toch raar want als ik duurder moet inkopen dan maak ik ook minder winst.
  Of?…….de kosten zijn hoog voor mij, en de winst is hoog voor?
  Ik denk dat hier een luchtje aan zit…….

 2. ik denk dat oa Shell met deze winst ook naar alternatieve voor olie moet gaan zoeken. Dus voor een gezond bedrijf, ook in de toekomst, heeft Shell deze winst nog hard nodig!

 3. [3] Bemoei je er dan niet mee, voor de andere, bedankt voor de informatie! 😀

Comments are closed.