Het is alweer bijna Prinsjesdag. De regering weet van geen ophouden met lastenverzwaringen, i.p.v. ordelijk terug te treden en de belastingen te verlagen. Daarbij loopt logischerwijs om de haverklap van alles mis. Missers stapelen zich dan ook op missers en het kabinet strompelt van ramp naar ramp en slaat de ene flater na de andere. Vorige week was het Joop Wijn van financiën die een bok schoot. Hij moest erkennen, dat hij bij het afschaffen van het grijs kenteken de gehandicapten over het hoofd gezien had.

Die afschaffing zou voor duizenden gehandicapten betekenen, dat zij hun vervoer kwijtraken. Hij belooft dan wel zonder blozen, de gewraakte maatregel aan te passen, maar het politieke probleem van incompetent landsbestuur blijft bestaan. En helaas komen de wanbeleidsmakers er nog steeds mee weg. Een manier om deze lieden op hun verantwoordelijkheid te wijzen zou zijn een initiatiefwet van de Tweede Kamer om de maatschappelijke schade die zij aanrichten op hen persoonlijk te verhalen. Dat zou in het geval Wijn hebben betekend, dat hij slechts enkele miljoenen zou hebben hoeven terugbetalen aan de gehandicapten. Dat zou dus nog meevallen. Maar de maatregel is bedoeld om de belastingopbrengsten TENMINSTE op peil te houden door het gat dat ontstaat door de vermindering van de VPB (vennootschapsbelasting). Die VPB-vermindering is weer bedoeld om de belastingconcurrentie met het buitenland aan te scherpen om de werkgelegenheid te verbeteren. Buitenlanse ondernemingen kunnen volgens hem dus economischer werken dan Nederlandse. Een waanidee en de maatregel is dan ook een slag in de lucht. Intussen zal wel een aantal transportbedrijven in liquiditeitsproblemen komen, vanwege het belastingeffect. Hoe groot dat is, is mij op dit moment niet bekend. En hoeveel bedrijven het loodje zullen leggen evenmin. Het MKB heeft Wijn dan wel voorgehouden, dat hij op deze manier de ondernemers een sigaar uit eigen doos presenteert, maar het valt te bezien of het gehoor krijgt tijdens de algemene beschouwingen na Prinsjesdag. Veel beter zou zijn, indien de regering zou besluiten de collectieve lasten te verminderen door bijvoorbeeld uit de EU te stappen.
Maar de TK laat zich een rad voor ogen draaien door de dreigementen van de regering en wil geen regeringscrisis, omdat nieuwe verkiezingen op een electorale “catastrofe” (in dit geval voor de regeringspartijen) zouden uitdraaien.
Helaas voor het CDA zal de bede van de troonrede waarschijnlijk niet door God verhoord worden.

2 REACTIES

  1. Inderdaad een mooi voorbeeld van paniekvoetbal en van het veranderen van spelregels gedurende het spel!

  2. Nu blijken ook beeldende kunstenaars in de problemen te komen: die vervoeren hun beelden ook meestal in bestelwagens.

Comments are closed.