Rapportenindustrie.
Een maand geleden schreef ik over rapporten van honderdduizenden dollars die in opdracht van de Asian Development Bank en andere organisaties worden opgesteld.

Toen ik hier later met functionarissen van deze organisaties over sprak, werd mij verteld dat iedereen afweet van dit soort geldverspillingen. Het blijkt nu dat de rapporten zo duur betaald worden op uitdrukkelijke aanwijzing van de donorlanden zelf ,die tevens zo vriendelijk zijn te vertellen aan wie de opdracht voor een rapport gegund moet worden.
De corruptie met ontwikkelingsgelden begint dus reeds ruim voordat de ontwikkelingsgelden overgemaakt worden !
Geen politicus die hier een probleem van zal maken: politici en hun vrienden eten immers op ruime schaal mee uit de belastinggelden die zij willens en wetens voor deze corrupte bestedingen ter beschikking stellen.
hugovanreijen@yahoo.com

2 REACTIES

 1. 7 GOUDEN REGELS VAN HET "SCIENTISME"

  In het vak "bestuurskunde", dat o.a. op de universiteit gedoceerd wordt, wordt uitgelegd, hoe een bestuur praktisch elk willekeurig plan geaccepteerd en gefinancierd kan krijgen:

  1. Verzin een kostbaar project. Maakt niet uit wat, hoe kostbaarder hoe beter;
  2. Benoem een (pseudo)wetenschappelijke commissie (kost geld), die nut of noodzaak van de uitvoering ervan met randvoorwaarden in een geloofwaardig RAPPORT moet "aantonen"
  3. Zoek handlangers om draagvlak te creeren;
  4. Benoem en publiceer het project;
  5. Praat met projectontwikkelaars en bankiers en verhoog de belastingen;
  6. Zorg, dat jij en je vriendjes er beter van worden: een soort "netwerkje";
  of volsta -als het lukt- met een onderscheiding, dat is het goedkoopst, dan blijft de spoeling dikker;
  7. Strijk je winst op en sluis het geld over de grens.

 2. [1] De onderscheiding is inderdaad een magistrale vondst om kosten te besparen.
  Overigens vernam ik inmiddels van de Asian Development Bank dat de fabrikant van een rapport vaak kans ziet hetzelfde rapport een aantal keren te verkopen na het aanbrengen van kleine wijzigingen zoals de landsnaam.

Comments are closed.