Dat roken schadelijk is voor de gezondheid, is nu al een half eeuw bekend. De verantwoordelijkheid voor de gezondheid ligt bij het individu. Wie kiest om te roken, doet dat in volle wetenschap van de risico’s.

Uiteraard is het niet onverstandig dat aanbieders van rookwaren nog eens op deze risico’s wijzen, om zichzelf in te dekken tegen eisen voor schadevergoeding. Het is echter onzinnig en ontoelaatbaar dat de overheid dergelijke maatregelen oplegt.
Een andere zaak is meeroken. Wie een ander dwingt om mee te roken, schaadt het lijf van de ander. Dit is dus niet toelaatbaar. Maar wat is dwang? In ruimtes die de overheid toebehoren, zoals rechtszalen en belastingkantoren, bevindt men zich niet vrijwillig. Daar zou meeroken dus gedwongen zijn. In particuliere ruimtes (en dat dienen bijna alle ruimtes te zijn) bevindt men zich wel vrijwillig. Zo kunnen horeca-gelegenheden bijvoorbeeld kiezen voor rokende of niet-rokende klanten. De klanten kunnen op hun beurt kiezen voor horeca-gelegenheden waar wél of juist niet wordt gerookt. Overheidsinmenging is onnodig en onproductief.
Dit is één van de vele thema’s besproken op http://www.vrijheidslijst.nl

1 REACTIE

  1. Hub, bedoel je niet de VRIJHEIDS-LIST in plaats van de VrijheidsLIJST?

Comments are closed.