Slachterofferloze misdaden zijn daden waarbij geen schendingen van leven, lijf, vrijheid of eigendom voorkomen en toch door de overheid verboden zijn. Alle wetten die van slachtofferloze daden misdaden maken, dienen herroepen te worden.

Een bekend voorbeeld is de prostitutie, alhoewel die op zichzelf op dit moment in Nederland niet verboden is. Een ander voorbeeld is de handel in neurotoxische (verdovende) middelen. Wanneer de één ervoor kiest deze middelen aan te schaffen en de ander kiest ze te verschaffen, gaat het om afspraken tussen die twee. Zolang derden er geen last van hebben, is er geen slachtoffer, en dus geen misdaad.
Natuurlijk betekent dit niet dat iemand gedwongen mag worden bijvoorbeeld te werken in de prostitutie, of te handelen in middelen. Dit zou immers schending van lijf en vrijheid zijn. We gaan uit van vrijwillige partijen in een (eventueel mondeling) contract. Evengoed betekent het niet dat de betrokken partijen overlast mogen creëren, waarbij ze bijvoorbeeld het woongenot in een wijk verstoren. In zo’n geval zouden de buren met een civiele procedure de partijen kunnen aanspreken op de overlast die ze creëren. Morele overwegingen mogen daarbij geen rol spelen. Elk individu kiest zijn eigen moraliteit.
Dit is één van de vele thema’s besproken op http://www.vrijheidslijst.nl

4 REACTIES

 1. MOREEL GERAASKAL van een VRIJHEIDSPREDIKANT

  Gesteld, dat het lijk spoorloos is, is er dan wel of geen sprake van misdaad ?
  Gesteld, dat, onvervangbare oerwouden worden gekapt, de habitat van de orang-oetan wordt vernietigd, waardoor hij en vele andere diersoorten dreigen uit te sterven, is er dan sprake van een verboden moraal ? Wie maakt dat uit ?
  Hou alsjeblieft op met die onzin en LEER eerst eens nadenken voor je je mond opendoet.

 2. Willem, nu denk of lees je niet goed.
  Of het lijk niet te vinden is, doet er helemaal niet toe.
  Als er een lijk is, vindbaar of niet, is er een slachtoffer.
  Eerst goed lezen leren, dan goed nadenken, en dan netjes reageren.

 3. DENKFOUTJE ?

  Hub, punt 1: het wordt wat lastig een misdaad juridisch te bewijzen, wanneer er geen lijk voorhanden is. Men moet zich dan afvragen, OF er een slachtoffer is. Als dat niet te bewijzen is, is er ook juridisch geen slachtoffer !
  Punt 2: Hoe denkt een libertarier over milieumisdaden ? Daar hoor je nooit iemand over, deze keer ook niet, terwijl op grond van natuurrecht hierover wel degelijk uitspraken kunnen dus behoren te worden gedaan.
  Waar haalt een libertarier het morele recht vandaan om een vrij mens zijn moreel recht te VERBIEDEN (sic) ?
  Een kwestie van libertarische moraal of niet ?

  Ik lees, ik denk en ik reageer.

 4. 1.
  Stel A vermoordt B.
  Hij lost het lijk op in zoutzuur of iets dergelijks.
  Er is dus geen lijk te vinden.
  Wil dat dan zeggen dat B geen slachtoffer is?
  Of dit "juridisch" of anders te bewijzen is, doet niet ter zake.
  Het zou dan ook betekenen dat er geen moord gepleegd is!

  2.
  Milieumisdaden zijn ook misdaden tegen een ander mens of zijn eigendom.
  Wat bedoel je met "natuurrecht"?
  Een libertarier haalt overigens nergens het recht vandaan om een vrij mens wat dan ook te verbieden zolang die persoon het recht van een ander niet aantast..

  Alles wat het libertarisme wil zou je kunnen vatten in de Libertarische Grondwet.
  ZIE: http://www.libertarian.nl/b

Comments are closed.